Cukrářská kávová zrna
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 ml 33% smetany na šlehání
- 2 PL krystalového cukru
- 40 g kvalitního kakaa
- 450 g tmavé čokolády na vaření
- 100 g zrnkové mleté kávy
- + 2 KL zrnkové mleté kávy
- 125 g ztuženého tuku Cera
- Na obalení:
- 1 kg marcipánové hmoty
- Na polití:
- 200 g čokolády na vaření
- 120 g ztuženého tuku Cera
Postup Cukrářská kávová zrna
Postup přípravy receptu
-
Den předem si uvaříme základní krém: mletou zrnkovou kávu zalijeme trochou horké vody, tak aby vznikla hustá kašička. Ceru necháme roztát a necháme ji vychladnout.
Smetanu necháme převařit s cukrem a odložíme ji ze zdroje tepla. Zamícháme do ní kakao a kávovou kašičku. Utřeme a přidáme všechnu nalámanou čokoládu. Promícháme a přilijeme ztužení tuk. Utřeme do úplného hladka a odložíme do druhého dna. Nemusíme dávat do chladničky, stačí jen v komoře, nebo i v kuchyni.
Na druhý den zjistíme, že hmota úplně ztuhla. Já jsem ji pokrájela v hrnci nožem a lžící povylamovala kusy a přeložila do velké mísy na šlehání. Ze dvou lžiček zrnkové mleté kávy si uvaříme do šálku kávu, nepijeme ji !!!! vylijeme ji ke ztuhnutému krému i s logrem a promícháme. Lžící pořádně zapracujeme a začneme šlehat. Vyšleháme hladký krém.
Krémem naplníme sáček na stříkání s hladkou trubičkou. Já jsem sice měla hladkou trubičkou, ale byla, tak jsem prostě použila igelitový sáček na stříkání krémů a odstřihla jsem mu konec tak, aby vycházel krém v požadované velikosti.
Na plech položíme nepřilnavou papír (papír na pečení) a stříkáme panenky. Z této dávky krému moje mamka udělá cca 75 kusů. Mně jich vyšlo 120 !!! dělala jsem je zkratka menší než ona. Plechy dejte do chladu, aby krém ztuhl. Pokud mate prostor, tak klidně je strčte i do mrazničky.
Marcipánovou směs jsme koupili. Na 0,5 kg této hmoty, jsem ještě přidala 2 PL sušeného mléka a 2 PL moučkového cukru a vymíchala jsem to na desce.
Takže marcipanku rozválíme a nakrájíme na čtverce, tak aby se dal do něj zatočit krémový váleček. Až nyní vyjmeme z chladu připravené válečky a poklademe je na čtverce. Každý zabalíme a položíme na plech. Do středu udělejte tužkou prohlubeň jako kávové zrno.
Tyto marcipánové balíčky poklademe znovu do chladu a připravíme si čokoládu na polévání. Nad horkou párou necháme roztát ztužený tuk a čokoládu na vaření. Ztuhlá zrna ponoříme rychlím pohybem do čokolády, necháme okapat a položíme na papír a znovu necháme všechna zrna ztuhnout. Po vychladnutí a ztuhnutí klademe do papírových košíčků.