Cuketa s quinoou na kari
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 200 g quinoy (použila jsem quinoa trio, směs bílé, červené a černé)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky kari koření
- 1 velká cuketa
- sůl
- pepř
- hrst slunečnicových semínek
Postup Cuketa s quinoou na kari
Postup přípravy receptu
-
Quinou propláchneme a necháme 10 minut namočenou, aby se z ní vyplavily hořké saponiny. Poté ji zalijeme 1.5 násobkem čerstvé vody, osolíme, přivedeme k varu a na nejnižším stupni vaříme 15 minut doměkka.
Na rozpáleném oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, zasypeme ji kari kořením a důkladně promícháme, aby se koření rozpustilo v tuku a rozvinulo svoji vůni. Směs podlijeme třemi lžícemi vody a přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou cuketu. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme 10 minut. Poté vmícháme uvařenou quinou a společně dusíme ještě asi 5 minut, až je quinoa měkká. Podle potřeby můžeme naředit trochou vody, ale cuketa si obvykle pustí dost sama. Na závěr vmícháme slunečnicová semínka.
Podáváme buď samotné, nebo s rýží.