Čokoládový koláč s hroznovým vínem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hroznového vína bez peciček (drobnější hrozny)
150 g hladké mouky
170 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky skořice
1 lžíce mandlových lupínků
150 g změklého másla
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
150 g kvalitní čokolády
2 lžíce rumu
2 lžičky prášku do pečiva
trocha moučkového cukru na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Hrozny opláchněte, nechte okapat a dejte do mísy. K hroznům přisypte 2 lžíce cukru z dávky 170 g, přidejte mandlové lupínky, skořici, vše zamíchejte a dejte stranou.

  2. Máslo dejte do mísy od robota a vyšlehejte do pěny. K máslu přisypte zbylý cukr s jedním sáčkem vanilkového cukru a vše společně utřete. Než se máslo a cukr vyšlehá, rozpusťte čokoládu s rumem. Čokoláda začne tuhnout, ale ničemu to nevadí. Dejte ji stranou vychladnout.

  3. K utřené máslové směsi přidejte žloutky a zašlehejte je. Následně zašlehejte i čokoládu.

  4. K mouce přidejte prášek do pečiva, promíchejte a suchou směs postupně přidávejte k té čokoládové.

  5. Ze 4 bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.

  6. Polovinu těsta dejte do máslem vymazané a kakaem vysypané formy. Jakou použijete, záleží na vás. Dortovou nebo jako já, na chlebíček. Na těsto dejte vrstvu proslazených kuliček vína. Navrch dejte druhou polovinu těsta a zbylé kuličky vína. Víno můžete dát pouze do první vrstvy a navrch už jen samotné těsto.

  7. Formu vložte do předehřáté trouby na 175°C a pečte 1 hodinu. Pokud by po hodině bylo těsto syrové, teplotu v troubě zvyšte na 180°C, ale koláč hlídejte.

  8. Po upečení jsem koláč nechala vychladnout a pocukrovala ho.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!