Čokoládový koláč s hroznovým vínem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hroznového vína bez peciček (drobnější hrozny)
- 150 g hladké mouky
- 170 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce mandlových lupínků
- 150 g změklého másla
- 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 150 g kvalitní čokolády
- 2 lžíce rumu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- trocha moučkového cukru na posypání
Postup Čokoládový koláč s hroznovým vínem
Postup přípravy receptu
-
Hrozny opláchněte, nechte okapat a dejte do mísy. K hroznům přisypte 2 lžíce cukru z dávky 170 g, přidejte mandlové lupínky, skořici, vše zamíchejte a dejte stranou.
Máslo dejte do mísy od robota a vyšlehejte do pěny. K máslu přisypte zbylý cukr s jedním sáčkem vanilkového cukru a vše společně utřete. Než se máslo a cukr vyšlehá, rozpusťte čokoládu s rumem. Čokoláda začne tuhnout, ale ničemu to nevadí. Dejte ji stranou vychladnout.
K utřené máslové směsi přidejte žloutky a zašlehejte je. Následně zašlehejte i čokoládu.
K mouce přidejte prášek do pečiva, promíchejte a suchou směs postupně přidávejte k té čokoládové.
Ze 4 bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.
Polovinu těsta dejte do máslem vymazané a kakaem vysypané formy. Jakou použijete, záleží na vás. Dortovou nebo jako já, na chlebíček. Na těsto dejte vrstvu proslazených kuliček vína. Navrch dejte druhou polovinu těsta a zbylé kuličky vína. Víno můžete dát pouze do první vrstvy a navrch už jen samotné těsto.
Formu vložte do předehřáté trouby na 175°C a pečte 1 hodinu. Pokud by po hodině bylo těsto syrové, teplotu v troubě zvyšte na 180°C, ale koláč hlídejte.
Po upečení jsem koláč nechala vychladnout a pocukrovala ho.