Čokoládovo-šlehačkový dort
Recepty, DortySuroviny
- Světlé těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic krystalového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic vlažné vody
- Tmavé těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic kryst. cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic vlažné vody
- 3 lžíce kakaa
- Náplň světlá:
- 1 mascarpone
- 1 šlehačka 40%
- cukr dle potřeby
- 2 lžíce citronové šťávy
- Nápň tmavá:
- 2 šlehačky ke šlehání
- 2 ledové kaštany
- Poleva:
- 100 g kvalitní čokoládové polevy
- 100 g šlehačky alespoň 30%
- Na ozdobu:
- čokoládové ozdoby vyrobené z čoko polevy
Postup Čokoládovo-šlehačkový dort
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme žloutky s cukrem a vodou, přidáme mouku a pomalu přidáme ušlehaný sníh. U tmavého těsta ještě přidáme kakao. Těsto vlijeme do forem a upečeme.
Den předem rozpustíme kaštany ve šlehačce, necháme přejít varem, vychladíme a dáme do druhého dne do ledničky.
Připravíme světlou náplň - šlehačku vyšleháme a přidáme mascarpone, dochutíme cukrem a šťávou z citronu.
Upečený korpus rozřízneme a promaže střídavě tmavou a světlou náplní. Můžete ještě přidat na promazání marmeládu, používám višňovou s kousky višní.
Celý dort potáhneme tmavou náplní a dáme vychladit na dvě hodinky do ledničky. Po vychladnutí dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.