Čokoládové řezy ze zakysané smetany
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na dva pláty korpusu:
- 10 vajec
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 g polohrubé mouky
- 4 lžíce kakaa, dle barvy
- necelý prášek do pečiva
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce oleje
- Náplň:
- 6 kelímků zakysané smetany po 200 g
- 6-8 lžic moučkového cukru, dle chuti
- 3-4 ztužovače šlehačky, dle hustoty smetany
- Poleva:
- 2 kelímky zakysané smetany
- 200 g čokolády nad 50% kakaa
- 200 g cukru krupice
- 8 lžic vody
Postup Čokoládové řezy ze zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků a vytvoříme hladké těsto. Upečeme si dva pláty těsta, na které použijeme dva stejně velké plechy na pečení. Plechy vyložíme pečící fólií nebo papírem a hotové těsto na ně stejnoměrně rozdělíme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 14 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení necháme pláty vychladnout.
Pak na jeden naneseme krémovou náplň, rovnoměrně ji rozetřeme, zaklopíme ji druhým plátem těsta, ze kterého jsme odstranili fólii či papír a trochu umáčkneme, aby jsme si vytvořili jakousi rovinu, pro další nanášení polevy.
Krémová náplň: zakysané smetany dáme do mísy, kde je osladíme dle chuti a důkladně zašleháme ztužovače smetany. Jelikož je poleva, kterou budeme následně dělat dost sladká, není nutné náplň sladit příliš.
Poleva: cukr nasypeme do kastrolu a přidáme vodu, přivedeme k varu a uvaříme cukerný roztok, do kterého nalámeme čokoládu, kterou za stálého míchání necháme rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu odstavíme a vmícháme do ní dvě zakysané smetany pokojové teploty. Hotovou polevou necháme trochu zchladnout, aby se lépe roztírala a nebyla příliš tekutá (pozor na škraloup! občas promícháme), polevou potřeme rovnoměrně vrchní plát těsta a celý řez dáme do chladna proležet a ztuhnout. Kdo nemusí příliš sladké, udělá cukerný roztok klidně z poloviční dávky cukru.
Pokud nemáme doma tolik jedlíků a chtěli bychom řezy menší, postačí snížit množství ingrediencí na polovinu a upéct jen jeden plát těsta, který po zchladnutí přepůlíme, naplníme, zaklopíme, potřeme.