Čokoládové croissanty bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 ml sojového mléka nebo rýžového mléka
- špetka soli
- 100 g cukru
- 60 g oleje
- 1 vanilkový cukr
- 400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 2 lžíce bramborové vlákniny nebo instantní bramborové kaše
- 2 lžičky sušeného droždí
- citronová kůra
- 2/3 lžičky xanthanu
- granko (nebo jiné slazené kakao bez obsahu mléčných složek)
- hořká čokoláda (bez obsahu mléčných složek, např. Orion na vaření, Orion hořká nebo čokolády Lindt)
Postup Čokoládové croissanty bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Rostlinné mléko mírně ohřejeme, přidáme lžíci cukru a sušené droždí, rozmícháme a necháme na teplém místě asi 10 minut. Mezitím si odvážíme sypké suroviny a důkladně je promícháme.
Přidáme vzejitý kvásek a ostatní tekuté suroviny a vypracujeme pevnější těsto. To ihned bez kynutí rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu pak vyválíme na kulatou placku a nakrájíme na osminky.
Po obvodu posypeme grankem a doprostřed každého výřezu položíme kostičku čokolády. Od širšího okraje s náplní rolujeme směrem ke středu. Na závěr ještě zahneme rohy na krajích směrem dovnitř, aby náplň během pečení nevytekla.
Rohlíčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 30 minut nakynout. Pak lehce potřeme vodou a posypeme mákem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C dorůžova asi 20 minut.
U bezlepkového kynutého těsta je důležité, že nesmí kynout dvakrát. Proto ho nejdřív zpracujeme do požadovaného tvaru a pak teprve necháme nakynout.