Čokoládová bábovka s pivem

Recepty, Moučníky

Suroviny

185 ml piva typu stout
60 ml vody
1 KL instantní kávy
1/3 hrnku rozinek
200 g másla
150 g čokolády min. 60%
250 h hladké mouky
3/4 KL jedlé sody
1/2 KL soli
200 g krupicového cukru
185 g třtinového cukru
2 vejce
185 ml zakysané smetany
1 KL vanilkového extraktu
Na polevu:
185 ml smetany ke šlehání
2 PL másla
225 g tmavé čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku dáme pivo,vodu, kávu, máslo a oprané a nadrobno nasekané rozinky. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí - nevaříme.

  2. Přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit.

  3. Odstavíme a necháme chladnout.

  4. Do mísy prosyjeme mouku se sodou a smícháme se solí a oběma cukry.

  5. V druhé míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Šleháme a postupně přidáváme pivní směs a nakonec postupně přimícháváme sypkou směs.

  6. Mícháme dokud nemáme hladké těsto.

  7. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.

  8. Dáme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 40 - 50 minut - zkoušíme špejlí.

  9. Po upečení necháme ještě 15 minut ve formě a pak vyklopíme na mřížku.

  10. V kastrůlku zahřejeme smetanu, přidáme máslo a když se rozpustí, sundáme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout.

  11. Pod bábovku na mřížce dáme pečící papír a pomalu poléváme polevou. Dáme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!