Čokoládová bábovka s pivem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 185 ml piva typu stout
- 60 ml vody
- 1 KL instantní kávy
- 1/3 hrnku rozinek
- 200 g másla
- 150 g čokolády min. 60%
- 250 h hladké mouky
- 3/4 KL jedlé sody
- 1/2 KL soli
- 200 g krupicového cukru
- 185 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 185 ml zakysané smetany
- 1 KL vanilkového extraktu
- Na polevu:
- 185 ml smetany ke šlehání
- 2 PL másla
- 225 g tmavé čokolády
Postup Čokoládová bábovka s pivem
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku dáme pivo,vodu, kávu, máslo a oprané a nadrobno nasekané rozinky. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí - nevaříme.
Přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit.
Odstavíme a necháme chladnout.
Do mísy prosyjeme mouku se sodou a smícháme se solí a oběma cukry.
V druhé míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Šleháme a postupně přidáváme pivní směs a nakonec postupně přimícháváme sypkou směs.
Mícháme dokud nemáme hladké těsto.
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.
Dáme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 40 - 50 minut - zkoušíme špejlí.
Po upečení necháme ještě 15 minut ve formě a pak vyklopíme na mřížku.
V kastrůlku zahřejeme smetanu, přidáme máslo a když se rozpustí, sundáme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout.
Pod bábovku na mřížce dáme pečící papír a pomalu poléváme polevou. Dáme vychladnout.