Čočkové ragú bolognese

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 hrnek zelené čočky
700 ml sugo rustico (kupuji ve sklenici v Gran Moravia, je to rajčatové pyré, není propasírované)
500 ml cabernetu (či jiného výraznějšího, ale ne příliš suchého červeného vína)
2 střední mrkve
3 řapíky celeru (u nějaké obří verze stačí 2)
3-4 žampiony (podle velikosti)
2 cibule
3 stroužky česneku
4 velké snítky tymiánu
4 velké snítky oregána, příp. 1 čajová lžička sušeného
1 bobkový list
1 hrnek vody či zeleninového vývaru
sůl, pepř
trocha oleje
mleté chilli (dobrovolné)
- těstoviny dle vlastního výběru, že to musí být špagety, je mýtus

Postup přípravy receptu

  1. Večer předem jsem dala namočit čočku.

  2. Do samotného jídla přijde asi 2 dl vína, zbytek si postupně nalévá kuchařka =). Tudíž na začátek jsem si nalila vína a napila se.

  3. S již trochou více kuráže jsem se mohla směle pustit do kuchtění. Cibuli jsem pokrájela na drobno, mrkev, celer a žampiony na menší kostky. Na oleji jsem prvně osmahla cibuli, až dokud nezačala karamelizovat. Pak jsem přidala tymián, oregáno a bobkový list a nechala tomu ještě 3minuty, aby se bylinky rozvoněly. Mezitím jsem nezapomínala poctivě upíjet cabernetu. Pak přišli na řadu mrkev s celerem, restovala jsem je zhruba dalších 5 minut, a nakonec jsem přidala žampiony a prolisované stroužky česneku a nechala jim také asi 5 minut. Poté jsem pod hrncem trochu přitopila a do hrnce jsem přilila víno. Trochu vína jsem přilila i do sebe. Když se zredukovalo na půlku, přisypala jsem čočku, a až se jej odpařila většina, vlila jsem do hrnce sugo a hrnek vývaru (příp. vody). Všechno jsem to pořádně promíchala, přikryla poklicí a nechala hodinu dusit. Pokud je tekutiny více, tak doporučuju na zhruba posledních 10 minut poklici sundat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!