Čočkové ragú bolognese
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 hrnek zelené čočky
- 700 ml sugo rustico (kupuji ve sklenici v Gran Moravia, je to rajčatové pyré, není propasírované)
- 500 ml cabernetu (či jiného výraznějšího, ale ne příliš suchého červeného vína)
- 2 střední mrkve
- 3 řapíky celeru (u nějaké obří verze stačí 2)
- 3-4 žampiony (podle velikosti)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 velké snítky tymiánu
- 4 velké snítky oregána, příp. 1 čajová lžička sušeného
- 1 bobkový list
- 1 hrnek vody či zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- trocha oleje
- mleté chilli (dobrovolné)
- - těstoviny dle vlastního výběru, že to musí být špagety, je mýtus
Postup Čočkové ragú bolognese
Postup přípravy receptu
-
Večer předem jsem dala namočit čočku.
Do samotného jídla přijde asi 2 dl vína, zbytek si postupně nalévá kuchařka =). Tudíž na začátek jsem si nalila vína a napila se.
S již trochou více kuráže jsem se mohla směle pustit do kuchtění. Cibuli jsem pokrájela na drobno, mrkev, celer a žampiony na menší kostky. Na oleji jsem prvně osmahla cibuli, až dokud nezačala karamelizovat. Pak jsem přidala tymián, oregáno a bobkový list a nechala tomu ještě 3minuty, aby se bylinky rozvoněly. Mezitím jsem nezapomínala poctivě upíjet cabernetu. Pak přišli na řadu mrkev s celerem, restovala jsem je zhruba dalších 5 minut, a nakonec jsem přidala žampiony a prolisované stroužky česneku a nechala jim také asi 5 minut. Poté jsem pod hrncem trochu přitopila a do hrnce jsem přilila víno. Trochu vína jsem přilila i do sebe. Když se zredukovalo na půlku, přisypala jsem čočku, a až se jej odpařila většina, vlila jsem do hrnce sugo a hrnek vývaru (příp. vody). Všechno jsem to pořádně promíchala, přikryla poklicí a nechala hodinu dusit. Pokud je tekutiny více, tak doporučuju na zhruba posledních 10 minut poklici sundat.