Čočková polévka s uzeninou, zdobená vařenou mrkvičkou a bazalkou
Recepty, PolévkySuroviny
- 250-300 g čočky
- 1,5-2 l vody
- 60 g ztuženého tuku
- 65 g hladké mouky
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- ocet
- 300 g uzeniny nebo jemné párky
- nasekaná nať z jedné lahůdkové cibulky
- 1 mrkev
- bazalka nebo libeček
Postup Čočková polévka s uzeninou, zdobená vařenou mrkvičkou a bazalkou
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme a minimálně na půl hodiny namočím do studené vody (nebo si ji namočíme na noc, pro lepší stravitelnost)
Česnek oloupeme a utřeme se solí. Čočku pak uvaříme do měkka. Dvě lžíce si dáme stranou, ostatní rozmixujeme.
Z tuku a mouky si usmažíme světlou jíšku, dolijeme ji vodou podle potřeby, rozmícháme a povaříme. Nakonec přidáme dvě nerozmixované lžíce čočky, utřený česnek a majoránku.
Polévku ochutíme octem a dosolíme.
Na pánvičce na sucho opečeme pokrájenou uzeninu. Před podáním vložíme do polévky tyto opečené kousky uzeniny a posypeme natí z cibulky.
Pokud přece jen chceme polévku lépe barevně vylepšit, přidáme do polévky kousky vařené, nahrubo nastrouhané mrkve a jemně natrhanou čerstvou bazalku nebo čerstvě natrhané voňavé lístečky libečku.