Čočková polévka s uzeninou, zdobená vařenou mrkvičkou a bazalkou

Recepty, Polévky

Suroviny

250-300 g čočky
1,5-2 l vody
60 g ztuženého tuku
65 g hladké mouky
4 stroužky česneku
majoránka
sůl
ocet
300 g uzeniny nebo jemné párky
nasekaná nať z jedné lahůdkové cibulky
1 mrkev
bazalka nebo libeček

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme a minimálně na půl hodiny namočím do studené vody (nebo si ji namočíme na noc, pro lepší stravitelnost)

  2. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Čočku pak uvaříme do měkka. Dvě lžíce si dáme stranou, ostatní rozmixujeme.

  3. Z tuku a mouky si usmažíme světlou jíšku, dolijeme ji vodou podle potřeby, rozmícháme a povaříme. Nakonec přidáme dvě nerozmixované lžíce čočky, utřený česnek a majoránku.

  4. Polévku ochutíme octem a dosolíme.

  5. Na pánvičce na sucho opečeme pokrájenou uzeninu. Před podáním vložíme do polévky tyto opečené kousky uzeniny a posypeme natí z cibulky.

  6. Pokud přece jen chceme polévku lépe barevně vylepšit, přidáme do polévky kousky vařené, nahrubo nastrouhané mrkve a jemně natrhanou čerstvou bazalku nebo čerstvě natrhané voňavé lístečky libečku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!