Čočka podle babičky Aničky
Recepty, LuštěninySuroviny
- 250 g čočky
- sádlo (nebo olej)
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 menšího pórku
- 200 g anglické slaniny nebo vařeného uzeného masa
- kečup
- hotová jíška
- sůl
- špetka pepře
- 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo octa (podle chuti i více)
- majoránka
- saturejka
Postup Čočka podle babičky Aničky
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme do studené vody nejméně na 2 hodiny. Potom ji v té vodě přivedeme k varu a povaříme 3-4 minuty. Čočku slijeme, nalijeme na ni čistou horkou vodu a navrch dáme snítku saturejky. Uvaříme do měkka.
Pak v kastrole na sádle usmažíme cibuli pokrájenou nadrobno. Když je cibule dozlatova, přidáme nadrobno pokrájenou anglickou nebo uzené maso, mírně podlijeme, přidáme i pórek a kečup a vše chvíli podusíme. Přidáme čočku a ostatní ingredience (prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, ocet, případně ještě dochutíme kečupem apod.). Nakonec zahustíme hotovou jíškou.
Podáváme s okurkou a klobásou, sázeným vejcem, karbanátkem apod. Ale to je vlasně nadstandard pro mlsné jazýčky, čočka je tak výborná, že jí s chutí sníte jen tak bez dalších doplňků, ovšem kyselá okurka je nezastupitelná.