Čočka podle babičky Aničky

Recepty, Luštěniny

Suroviny

250 g čočky
sádlo (nebo olej)
1 cibule
2-3 stroužky česneku
1/2 menšího pórku
200 g anglické slaniny nebo vařeného uzeného masa
kečup
hotová jíška
sůl
špetka pepře
1 polévková lžíce citronové šťávy nebo octa (podle chuti i více)
majoránka
saturejka

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme do studené vody nejméně na 2 hodiny. Potom ji v té vodě přivedeme k varu a povaříme 3-4 minuty. Čočku slijeme, nalijeme na ni čistou horkou vodu a navrch dáme snítku saturejky. Uvaříme do měkka.

  2. Pak v kastrole na sádle usmažíme cibuli pokrájenou nadrobno. Když je cibule dozlatova, přidáme nadrobno pokrájenou anglickou nebo uzené maso, mírně podlijeme, přidáme i pórek a kečup a vše chvíli podusíme. Přidáme čočku a ostatní ingredience (prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, ocet, případně ještě dochutíme kečupem apod.). Nakonec zahustíme hotovou jíškou.

  3. Podáváme s okurkou a klobásou, sázeným vejcem, karbanátkem apod. Ale to je vlasně nadstandard pro mlsné jazýčky, čočka je tak výborná, že jí s chutí sníte jen tak bez dalších doplňků, ovšem kyselá okurka je nezastupitelná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!