Čočka na kyselo (bez mouky)

Recepty, Luštěniny

Suroviny

čočka
3 cibule (větší)
olej
2 vejce
sůl
pepř
majoránka
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme a uvaříme do měkka. Pozor! Vodu nesolíme, čočka pak pomalu měkne!

  2. Cibule oloupeme. Jednu nasekáme na jemno, dvě na půlkolečka, ty odložíme zatím stranou.

  3. V hrnci nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme na jemno nakrájenou jednu cibuli a necháme zesklovatět.

  4. Uvařenou čočku slijeme a vložíme na olej se zesklovatělou cibulkou, osmahneme, pak zalijeme vodou nebo vývarem a necháme povařit, aby byla čočka trošičku jakoby rozvařená, ale ne úplně.

  5. Odebereme část čočky, asi 1/3 a tu rozmixujeme ponorným mixérem.

  6. Pak dáme zpět ke zbytku čočky a dochutíme solí, pepřem, majoránkou, případně česnekem a dovaříme, zakápneme octem dle chuti a hustotu čočky upravíme podle sebe.

  7. Na malé pánvičce rozpálíme trochu oleje a na něm opečeme 2 cibule nakrájené na půlkolečka, rozdělíme na proužky a osmažíme do hněda. Když je hotová, přendáme cibuli do servírovací mističky a na pánvi, kde jsme smažili cibulku, uděláme dvě volská oka.

  8. Hotovou čočku přendáme na talíř, poklademe volským okem, případně může být i opečená klobása nebo párek a v mističce servírujeme osmaženou cibulku, aby si každý dal podle chuti.

  9. Tento recept dělám bez zahušťování moukou, protože můj přítel to nemá s moukou rád a tak zahušťuji rozmixovanou čočkou. A je to mnohem lepší a chutnější. Není třeba vše zahušťovat a nastavovat moukou. Dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!