Čočka na kyselo (bez mouky)
Recepty, LuštěninyPostup Čočka na kyselo (bez mouky)
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme a uvaříme do měkka. Pozor! Vodu nesolíme, čočka pak pomalu měkne!
Cibule oloupeme. Jednu nasekáme na jemno, dvě na půlkolečka, ty odložíme zatím stranou.
V hrnci nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme na jemno nakrájenou jednu cibuli a necháme zesklovatět.
Uvařenou čočku slijeme a vložíme na olej se zesklovatělou cibulkou, osmahneme, pak zalijeme vodou nebo vývarem a necháme povařit, aby byla čočka trošičku jakoby rozvařená, ale ne úplně.
Odebereme část čočky, asi 1/3 a tu rozmixujeme ponorným mixérem.
Pak dáme zpět ke zbytku čočky a dochutíme solí, pepřem, majoránkou, případně česnekem a dovaříme, zakápneme octem dle chuti a hustotu čočky upravíme podle sebe.
Na malé pánvičce rozpálíme trochu oleje a na něm opečeme 2 cibule nakrájené na půlkolečka, rozdělíme na proužky a osmažíme do hněda. Když je hotová, přendáme cibuli do servírovací mističky a na pánvi, kde jsme smažili cibulku, uděláme dvě volská oka.
Hotovou čočku přendáme na talíř, poklademe volským okem, případně může být i opečená klobása nebo párek a v mističce servírujeme osmaženou cibulku, aby si každý dal podle chuti.
Tento recept dělám bez zahušťování moukou, protože můj přítel to nemá s moukou rád a tak zahušťuji rozmixovanou čočkou. A je to mnohem lepší a chutnější. Není třeba vše zahušťovat a nastavovat moukou. Dobrou chuť.