Cizrnový talíř
Recepty, LuštěninySuroviny
- 250 g cizrny (suché)
- 1 veliká cibule nebo 2 menší
- 3 stroužky česneku
- 2 menší brambory
- hrst nahrubo rozdrcených vlašských ořechů
- 1 kulička nového koření
- lžička hořčičného semínka
- 1/4 kostky masoxu
- olej
- podravka
- sůl
- pepř
Postup Cizrnový talíř
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu dáme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a necháme přes noc.
Druhý den vodu slejeme (nemusíme všechnu) a dolijeme čistou vodou. Dáme na plotnu vařit, přidáme 1 stroužek česneku, kuličku nového koření, asi lžičku podravky a uzavřeme. V tlakáči necháme vařit cca 30 minut.
Mezitím si v pánvi na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme celý jeden stroužek česneku a hořčičné semínko a smažíme dohněda.
Oloupeme si brambory, nakrájíme na drobné kostičky.
Po otevření tlakového hrnce přidáme k cizrně brambory a masox a ještě vaříme, aby brambory změkly.
Poté přidáme osmaženou cibulku, ponoříme do hrnce ponorný mixér a rozmixujeme tak, aby zůstaly některé kousky cizrny a brambory celé (kdo nemá rád, může mixovat úplě na kaši).
Nakonec do cizrny rozmačkáme poslední stroužek česneku, dáme ořechy, dochutíme solí, pepřem, popř. podravkou.