Citronový / pomerančový krém

Recepty, Moučníky

Suroviny

4-5 citronů, dle velikosti, větší 4
140 g cukru krupice, dle chuti
2,5 lžíce vanilkového pudinku
2 vejce
125 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140-150 ml.

  2. Šťávu, kůru, cukr (lze ubrat), pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu.

  3. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.

  4. Krémem pak potíráme korpusy, pečivo, linecké cukroví...

  5. Krém je výrazný a pikantní, takže nejdřív ochutnáme a pak mažeme, abychom dobře odhadli použité množství.

  6. Stejným způsobem připravíme i pomerančový krém. Postačí nám 2-3 pomeranče a čerstvě nastrouhaná kůra (jen oranžová část) z větší poloviny pomeranče. Tento krém nebude tak ostrý jako citronový, ale výraznou chuť pomerančů si zachová.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!