Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g Mascarpone
- 400 g zakysané smetany (16% tuku)
- 3 celá vejce
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky práškové želatiny
- 250 ml vody
- moučkový cukr dle potřeby
- Cukerný roztok:
- šťáva z 1 citronu
- 5 lžic cukru
- 200 ml vody
- Korpus:
- 200 g čokoládových sušenek (Derby, Koka, věnečky apod.)
- 120 g másla
- Ovocná omáčka:
- 100 g ostružin (nebo borůvek, malin atd.)
- 2 lžíce bílého krémového balsamica
- 1 lžíce tmavého klasického balsamica
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150 ml vody
Postup Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do rozmixované sušenkové drti a rukou promačkáme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty řádně uhladíme a dáme na 30 miut do lednice.
Náplň: Cukerný roztok: všechny suroviny svaříme na mírnějším ohni, dokud nezískají konzistenci řidčího medu. Odstavíme.
Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny, vmícháme zakysanou smetnu, cukerný roztok. Pokud by nám náhodou vznily hrudky, přecedíme směs přes síto. Pak opatrně vetřeme mascarpone.
Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody, rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Ochutnáme, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá, neděste se:-) Vše nalijeme na sušenkový korpus, vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.
Ovocná omáčka: Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica, necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme.