Citronový koláč s ostružinovou balsamicovou omáčkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g Mascarpone
400 g zakysané smetany (16% tuku)
3 celá vejce
3 lžíce cukru
2 lžičky práškové želatiny
250 ml vody
moučkový cukr dle potřeby
Cukerný roztok:
šťáva z 1 citronu
5 lžic cukru
200 ml vody
Korpus:
200 g čokoládových sušenek (Derby, Koka, věnečky apod.)
120 g másla
Ovocná omáčka:
100 g ostružin (nebo borůvek, malin atd.)
2 lžíce bílého krémového balsamica
1 lžíce tmavého klasického balsamica
1 lžíce citronové šťávy
150 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do rozmixované sušenkové drti a rukou promačkáme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty řádně uhladíme a dáme na 30 miut do lednice.

  2. Náplň: Cukerný roztok: všechny suroviny svaříme na mírnějším ohni, dokud nezískají konzistenci řidčího medu. Odstavíme.

  3. Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny, vmícháme zakysanou smetnu, cukerný roztok. Pokud by nám náhodou vznily hrudky, přecedíme směs přes síto. Pak opatrně vetřeme mascarpone.

  4. Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody, rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Ochutnáme, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá, neděste se:-) Vše nalijeme na sušenkový korpus, vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.

  5. Ovocná omáčka: Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica, necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!