Citrónový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 220 g cukru
- vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 225 ml oleje
- 100 ml citronové šťávy
- 2 lžičky citronové kůry
- 400 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- Krém:
- 3 bílky
- 30 g krystalového cukru
- 1 lžíce džemu
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
- trochu potravinářské barvy
- Na rozvar:
- 100 g krystalového cukru
- trochu vody
Postup Citrónový koláč
Postup přípravy receptu
-
CESTO: Vajcia vyšľaháme s cukrami. Pridáme mlieko, olej, citr. šťavu, citr. kôru, múku, prášok do pečiva a sódu bik.
Polovicu cesta nalejeme na vymastený plech, 2. polovicu zmiešame s kakaom. Nalejeme ju na svetlé cesto.
Pečieme 20 min pri 180°C - 200°C. Necháme vychladnúť.
KRÉM: Rozvar - cukor zalejeme vodou tak, aby trochu zakrývala cukor. Za stáleho miešania prudko varíme, až kým sa hmota nezačne naťahovať, potom odstavíme.
Do misky dáme bielky, cukor, džem, kyselinu citrónovú rozpustenú v trochu vode a trochu žltej farby.
Ušľaháme sneh. Do snehu za stáleho šľahanie lejeme horúci rozvar.
Po vyšľahaní natrieme na vychladnuté cesto a posypeme kakaom.