Chléb se špenátovo-bylinkovým pestem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
(Babiččina volba na kynutá těsta)
25 g droždí
½ lžičky cukru
200 ml teplé vody
1 žloutek
50 ml olivového oleje
1 lžička soli
Pesto:
30 g baby špenátu
3 větvičky bazalky
snítka tymiánu
1 lžička nakrájeného rozmarýnu
snítka oregana
2 stroužky česneku
špetka soli
50 g slunečnicových semínek
60 g olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypte mouku, uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem a zalijte teplou vodou. Překryjte mísu utěrkou, položte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

  2. Do mísy přidejte žloutek, sůl, olej a zpracujte těsto. Nejlépe se vám bude propracovávat na pracovní ploše. Vraťte do mísy a nechte kynout alespoň 45 minut. Během kynutí propracujte.

  3. Ve vysoké nádobě promixujte ingredience na pesto.

  4. Těsto vyválejte na plát cca 30 x 35 cm. Potřete pestem a stočte na délku do rolády. Spoj nechte vespod a zvrchu rozkrojte napůl po celé délce. Stočte části do copu. Přesuňte do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem.

  5. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!