Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru

Recepty, Mleté maso

Suroviny

2 lžíce slunečnicového oleje
1 velká cibule nadrobno nakrájená
1 velká mrkev nadrobno nakrájená
1 velká petržel nadrobno nakrájená
750 g mletého hovězího masa
2 kávové lžičky hladké mouky
400 ml hovězího vývaru
1 pl rajského protlaku
2 pl worcestrové omáčky
sůl
pepř
Vrchní vrstva:
750 g brambor na kosky
30g másla
2-3 lžíce mléka
125 g strouhaného parmazánu (nebo čedaru)

Postup přípravy receptu

  1. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej, přidáme cibuli, mrkev, petržel a 3 minuty smažíme. Přidáme mleté maso a smažíme asi 5 minut, až maso zhnědne.

  2. Přidáme mouku, mícháme a zahříváme asi 1 minutu. Poté přilijeme vývar, rajský protlak, worcester, sůl a pepř. Zakryjeme a 40 minut za občasného míchání zvolna povaříme.

  3. Mezitím připravíme vrchní vrstvu: ve slané vodě uvaříme brambory, vodu slijeme, přidáme máslo, mléko a brambory rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme a přimícháme sýr.

  4. Do 4 ohnivzdorných misek rozdělíme masovou směs, popřípadě jí dáme do 1 velké mísy, a pokryjeme bramborovou kaší. Páje pečeme 20-25 minut v předehřáté troubě na 200°C.

  5. Kaše má být zlatohnědá a náplň má bublat. Páje podáváme horké.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!