Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velká cibule nadrobno nakrájená
- 1 velká mrkev nadrobno nakrájená
- 1 velká petržel nadrobno nakrájená
- 750 g mletého hovězího masa
- 2 kávové lžičky hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 pl rajského protlaku
- 2 pl worcestrové omáčky
- sůl
- pepř
- Vrchní vrstva:
- 750 g brambor na kosky
- 30g másla
- 2-3 lžíce mléka
- 125 g strouhaného parmazánu (nebo čedaru)
Postup Chalupářské páje zapečené v bramborách a sýru
Postup přípravy receptu
-
Ve velkém kastrolu rozpálíme olej, přidáme cibuli, mrkev, petržel a 3 minuty smažíme. Přidáme mleté maso a smažíme asi 5 minut, až maso zhnědne.
Přidáme mouku, mícháme a zahříváme asi 1 minutu. Poté přilijeme vývar, rajský protlak, worcester, sůl a pepř. Zakryjeme a 40 minut za občasného míchání zvolna povaříme.
Mezitím připravíme vrchní vrstvu: ve slané vodě uvaříme brambory, vodu slijeme, přidáme máslo, mléko a brambory rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme a přimícháme sýr.
Do 4 ohnivzdorných misek rozdělíme masovou směs, popřípadě jí dáme do 1 velké mísy, a pokryjeme bramborovou kaší. Páje pečeme 20-25 minut v předehřáté troubě na 200°C.
Kaše má být zlatohnědá a náplň má bublat. Páje podáváme horké.