Celozrnný makový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na koláč:
- 3 hrnky hladké celozrnné mouky (použila jsem špaldovou)
- 60 g másla
- 40 g kokosového oleje (můžete nahradit plně máslem)
- 1 hrnek mléka
- 30 g moučkového cukru
- Na náplň:
- 120 g mletého máku
- 50 g moučkového cukru (nebo jinak dle chuti - vyzkoušejte)
- 3/4 hrnku mléka
- 2 středně velká jablka
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
Postup Celozrnný makový koláč
Postup přípravy receptu
-
Máslo a kokosový olej rozpusťte, přidejte vlažné mléko, rozmíchejte prosátý cukr a postupně zapracujte mouku. Hotové těsto dejte chladit do lednice, zatímco si připravíte náplň. Mák smíchejte s prosátým cukrem, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka a kapku rumu pro vůni. Na mírném plameni vařte do zhoustnutí v kaši, přibližně deset minut. Poté nechte vychladnout.
Z těsta odeberte přibližně jednu čtvrtinu, zbylou část rozválejte na placku o velikosti pečící formy (moje má průměr 26cm, ale určitě vám těsto vyjde i na mnohem větší formu). Nezapomeňte vytvořit i okraj po stranách. Dno propíchejte na několika místech vidličko, aby se těsto nevzdouvalo. Poté přidejte vychladlou náplň.
Ze zbylé části těsta vyválejte placku o výšce přibližně 0,5cm a vykrajujte libovolné tvary, které položíte na těsto. Já jsem dělala koláč jako velikonoční, proto jsem zvolila kuřátka a čtyřlístky. Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 30 minut - dozlatova.