Celozrnné kváskové lívance
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 125 g rozkvašeného žitného kvásku (rozkvas z 1 lžičky kvásku
- 110 g vody a 110 g žitné mouky cca 6-8 hodin předem v teple);bude fungovat i pšeničný či špaldový kvásek
- 150 g prosáté celozrnné pšeničné mouky
- 150 g prosáté celozrnné ječné mouky
- cca 400 – 450 ml mléka
- špetka soli
- 30 g cukru
- 1 větší vejce
- jako bonus si můžete dopřát:
- chia semínka (2 lžíce)
- ovesné vločky (2 hrsti)
Postup Celozrnné kváskové lívance
Postup přípravy receptu
-
Vyjma vejce, smíchejte všechny ingredience s hotovým kváskem a dejte na teplé místo kynout přikryté na cca 2 hodiny. Pak přidejte vejce, případná bonusová chia semínka a vločky, promíchejte a opět nechte kynout na cca 25 minut. těsto bude řidší konzistence, ale nebojte se! Těsto krásně vyskočí během pečení na rozpálené pánvi. Kvásek je opravdu dříč!
Rozpalte lívanečník s kapkou oleje či sádla a stáhněte výkon sporáku na polovinu. Pokud by jste ho měli na plný výkon, tak se lívance na povrchu připečou a uvnitř zůstanou nedopečené. Pár jsem si jich takhle ozkoušela a našla kompromis.
Nalijte do každé prohlubně lívanečníku těsto a nechte péct až do doby, než se na povrchu začnou tvořit bublinky – tehdy je čas je otočit obracečkou. Jde to snadno, pokud máte lívanečník s nepřilnavým povrchem. Dopečte lívance dozlatova.
Než budete do lívanečníku dávat další várku těsta, zlehýnka jeho povrch potřete kapkou tuku.
Nejchutnější jsou celozrnné kváskové lívance samozřejmě ještě teplé, ale chutnají báječně i vychladlé. Pokud by vám jich pár zbylo, dají se i zamrazit.
Těsto je nadýchané s bublinkami a pokud by jste nepoužili celozrnnou mouku (nebo jen částečně smíchali s běžnou moukou), tak by lívance byly ještě nadýchanější.