Celozrnné kváskové lívance

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

125 g rozkvašeného žitného kvásku (rozkvas z 1 lžičky kvásku
110 g vody a 110 g žitné mouky cca 6-8 hodin předem v teple);bude fungovat i pšeničný či špaldový kvásek
150 g prosáté celozrnné pšeničné mouky
150 g prosáté celozrnné ječné mouky
cca 400 – 450 ml mléka
špetka soli
30 g cukru
1 větší vejce
jako bonus si můžete dopřát:
chia semínka (2 lžíce)
ovesné vločky (2 hrsti)

Postup přípravy receptu

  1. Vyjma vejce, smíchejte všechny ingredience s hotovým kváskem a dejte na teplé místo kynout přikryté na cca 2 hodiny. Pak přidejte vejce, případná bonusová chia semínka a vločky, promíchejte a opět nechte kynout na cca 25 minut. těsto bude řidší konzistence, ale nebojte se! Těsto krásně vyskočí během pečení na rozpálené pánvi. Kvásek je opravdu dříč!

  2. Rozpalte lívanečník s kapkou oleje či sádla a stáhněte výkon sporáku na polovinu. Pokud by jste ho měli na plný výkon, tak se lívance na povrchu připečou a uvnitř zůstanou nedopečené. Pár jsem si jich takhle ozkoušela a našla kompromis.

  3. Nalijte do každé prohlubně lívanečníku těsto a nechte péct až do doby, než se na povrchu začnou tvořit bublinky – tehdy je čas je otočit obracečkou. Jde to snadno, pokud máte lívanečník s nepřilnavým povrchem. Dopečte lívance dozlatova.

  4. Než budete do lívanečníku dávat další várku těsta, zlehýnka jeho povrch potřete kapkou tuku.

  5. Nejchutnější jsou celozrnné kváskové lívance samozřejmě ještě teplé, ale chutnají báječně i vychladlé. Pokud by vám jich pár zbylo, dají se i zamrazit.

  6. Těsto je nadýchané s bublinkami a pokud by jste nepoužili celozrnnou mouku (nebo jen částečně smíchali s běžnou moukou), tak by lívance byly ještě nadýchanější.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!