Burgery
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Masová směs:
- 1 kg hovězího masa - plece nebo krku
- 2 KL soli
- 2 PL sójové omáčky Heinz
- 1 KL worcestrové omáčky Heinz
- pepř černý, čerstvě mletý, např. mlýnek Kotányi
- olej na potření
- Ostatní:
- burgerové housky (viz recept v poznámce)
- ledový salát
- rajče
- majonéza
- případně feferonka na ozdobení
Postup Burgery
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso odblaníme, případný tuk je možno ponechat, na jemno umeleme na masovém strojku a dáme do přiměřené misky pro další zpracování.
Do mletého masa přidáme sůl, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku a pepř (množství pepře dle chuti, já dávám cca 3-4 otočky mlýnkem nahrubo) a rukama propracujeme (cca 5 minut). Vznikne víceméně nelepivá, tuhá kompaktní hmota. V misce upěchujeme, překryjeme mikrotenovou nebo potravinářskou folií a necháme v lednici odležet alespoň 1-2 hodiny, osobně nechávám do druhého dne.
Z PET lahve vyřízneme kolečko/a o výšce cca 2,5 cm (palec). Připravíme prkénko, na které položíme kolečko/a z PETek a do koleček pěchujeme připravenou masovou směs. Poté opatrně odstraníme PET kolečko (pomáhám si příborovým nožem) a ostrým nožem oddělíme vytvarovaný burger od prkénka. Potřeme ze všech stran olejem.
Burgery pečeme zprudka na rozpálené pánvi (ideálně s nepřilnavým povrchem) cca 90 vteřin po každé straně (tj. 90+90 vteřin). Delší pečení bude mít za následek uvolňování a vytékání šťávy a burger bude vysušený a nedobrý. Dáme odpočinout na připravený teplý talíř cca na 5 minut.
Rozkrojíme připravené burgerové housky (viz můj recept - odkaz v poznámce), vložíme list ledového salátu, na něj položíme opečené maso, potřeme lehce majonézou, navrch položíme plátek rajčete a přiklopíme vrchním dílem housky.
Tip 1: Milé burgery někdy skončí na talíři s tatarkou a opečenými brambory. Tip 2: Do housky (já dávám na rajče) je dobrá rozdrcená čerstvá chilli feferonka s kapkou oleje (pálivé).