Bún chả - grilovaný vietnamský bůček
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 300 g bůčku
- rýžové nudle Bún
- Na marinádu:
- 3 PL třtinového cukru
- 2 PL rybí omáčky
- 1 PL sójové omáčky
- 2 PL limetkové šťávy
- 2 posekané stroužky česneku
- 1 nahrubo nakrájená cibule
- Na zálivku Nước chấm:
- 1 PL cukru
- 1 PL rybí omáčky
- 1 PL rýžového octa nebo limetkové šťávy
- 2-3 PL vlažné vody
- 1-2 stroužky česneku
- sušená chilli paprička
Postup Bún chả - grilovaný vietnamský bůček
Postup přípravy receptu
-
Maso před krájením nechte v mrazáku trochu ztuhnout, půjde vám to mnohem lépe. Je třeba bůček nakrájet na cca 3 - max.5 mm plátky. Z výše uvedených surovin vymícháme marinádu, do které vložíme maso, cibuli a česnek. Důkladně promícháme a necháme v lednici minimálně hodinu marinovat. Samozřejmě můžeme nechat i přes noc.
Bůček vyjmeme z marinády, očistíme ho od cibule a česneku a rozložíme na pečící mřížku, kterou položíme přes plech, do kterého bude odkapávat tuk. V troubě rozpálíme gril a vložíme plech s masem. Grilujeme z obou stran, dokud nebude bůček pěkně propečený. Vzhledem k malé tloušťce masa je to rychle.
Na zálivku použijeme výše uvedené ingredience. Nejprve ve vlažné vodě rozmícháme cukr a pak přilijeme ocet, rybí omáčku, vmícháme rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a necháme odstát.
Nudle připravíme podle návodu na obalu a na salát použijeme listy salátu, na nudličky nakrájenou mrkev, okurku, můžeme i třeba mungo výhonky a hlavně spoustu koriandru a perily, ty dodají tu správnou asijskou chuť. Maso podáváme s nudlemi, zálivkou a salátem.