Brusinkovo-mandlové bochánky bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 lžíce instantního sojového nápoje
- 200 ml vody (nebo 200 ml sojového mléka)
- 1 lžíce cukru
- 2 kávové lžičky sušeného droždí
- 200 g bezlepkové mouky Jizerka
- 250 g bezlepkové směsi Procelia univerzální
- 2 lžíce Solamylu
- 1 kávová lžička Xanthanu
- 5 lžic oleje
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- vanilkové aroma
- brusinky
- mandle
Postup Brusinkovo-mandlové bochánky bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme oba druhy mouky, solamyl, xanthan, cukr, a citronovou kůru. Přidáme několik kapek vanilkového aroma, 200 ml vody, olej a kvásek. Dále vmícháme nasekané mandle a brusinky. Zaděláme řidší těsto.
Formu na mini biskupské chlebíčky vymažeme olejem a naplníme těstem vždy asi do 2/3. Necháme 40 min kynout na teplém místě.
Pečeme při 170 °C asi 15 minut (zkoušíme špejlí).
Necháme chvilku zchladnout ve formě a poté opatrně vyndáme.