Broskvový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1. těsto:
- 200 g másla (a kousek na vymazání plechu)
- 150 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- kůra z poloviny citronu (chemicky neošetřeného)
- 1 polévková lžíce rumu
- 1/2 kávové lžičky skořice mleté
- 300 g hladké mouky
- 30 g Solamylu
- 3 rovné kávové lžičky prášku do pečiva
- 2. těsto:
- 2 vejce
- 2-3 polévkové lžíce horké vody
- 100 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- kůra z poloviny citronu (chemicky neošetřeného)
- 40 g hladké mouky
- 40 g Solamylu
- 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
- Na dokončení:
- 100 g rozinek
- 50 g mandlových lupínků
- cca 6 broskví
- trochu broskvové marmelády
Postup Broskvový koláč
Postup přípravy receptu
-
Utřeme změklé máslo. Postupně přidáváme všechny suroviny a promícháváme.
Těsto přendáme na vymazaný a vysypaný plech (cca 23 x 33 cm) uhladíme a dáme do trouby předehřáté na 200°C. Předpečeme 15 minut.
Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme broskve a ušleháme druhé těsto.
Šleháme vejce s horkou vodou do pěny. Přidáme cukr a citronovou kůru a zase šleháme. Pak přidáme mouku, solamyl a kypř. prášek.
Po 15 minutách vyndáme z trouby 1. těsto a naskládáme na něj půlky broskví řezem dolů tak, aby mezi nimi byla mezera.
Do těchto mezer nasypeme rozinky a mandlová lupínka. Pak do mezer nalijeme 2. těsto.
Dáme zpátky do trouby na 15 - 20 minut.
Po upečení vyndáme z trouby a horké broskve lehce potřeme broskvovou marmeládou.