Broskvový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

1. těsto:
200 g másla (a kousek na vymazání plechu)
150 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
1 vejce
kůra z poloviny citronu (chemicky neošetřeného)
1 polévková lžíce rumu
1/2 kávové lžičky skořice mleté
300 g hladké mouky
30 g Solamylu
3 rovné kávové lžičky prášku do pečiva
2. těsto:
2 vejce
2-3 polévkové lžíce horké vody
100 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
kůra z poloviny citronu (chemicky neošetřeného)
40 g hladké mouky
40 g Solamylu
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
Na dokončení:
100 g rozinek
50 g mandlových lupínků
cca 6 broskví
trochu broskvové marmelády

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme změklé máslo. Postupně přidáváme všechny suroviny a promícháváme.

  2. Těsto přendáme na vymazaný a vysypaný plech (cca 23 x 33 cm) uhladíme a dáme do trouby předehřáté na 200°C. Předpečeme 15 minut.

  3. Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme broskve a ušleháme druhé těsto.

  4. Šleháme vejce s horkou vodou do pěny. Přidáme cukr a citronovou kůru a zase šleháme. Pak přidáme mouku, solamyl a kypř. prášek.

  5. Po 15 minutách vyndáme z trouby 1. těsto a naskládáme na něj půlky broskví řezem dolů tak, aby mezi nimi byla mezera.

  6. Do těchto mezer nasypeme rozinky a mandlová lupínka. Pak do mezer nalijeme 2. těsto.

  7. Dáme zpátky do trouby na 15 - 20 minut.

  8. Po upečení vyndáme z trouby a horké broskve lehce potřeme broskvovou marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!