Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g brokolice
- 500 g brambor
- 300 g mletého míchaného masa (vepřové + hovězí)
- 3 lžíce tomatového pyré
- 1 šalotka
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 80 g strouhané Goudy
- bylinková sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí
Postup přípravy receptu
-
Brambory omyjeme a vaříme ve slupce cca 20 minut. Scedíme a dáme stranou. Zchladlé oloupeme. Brokolici rozebereme na růžičky a 5 minut povaříme.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a zpěníme na něm jemně pokrájenou šalotku. Vložíme mleté maso a zprudka za stálého míchání opékáme. Přidáme pyré, ochutíme bylinkovou solí a vmícháme polovinu růžiček brokolice.
Do vyšší nádoby vhodné na mixování dáme zbylou brokolici, smetanu, žloutky, ochutíme solí a pepřem. Vše rozmixujeme a promícháme se sýrem. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně ho promícháme s připraveným krémem.
Zapékací misku vymažeme olejem. Brambory nakrájíme na plátky a rozložíme na dno misky. Osolíme a opepříme. Na brambory dáme připravené mleté maso s brokolicí a nakonec rozetřeme připravený krém. Zapékáme v toubě vyhřáté na 180-200° přibližně 20 minut.