Bramborovo-květáková kaše
Recepty, PřílohySuroviny
- 600 g oloupaných brambor
- 600 g květáku
- 40 g másla
- sůl
- Dle chuti lze přidat:
- smetana na vaření (většinou není nutná)
- česnek
- muškátový květ
- petrželka, medvědí česnek
- parmezán nebo jiný sýr dle chuti
- anglická slanina nebo sušená šunka
Postup Bramborovo-květáková kaše
Postup přípravy receptu
-
Brambory pokrájíme na menší kusy, zalijeme vodou těsně nad ně a osolíme je. Růžičky květáku naskládáme na brambory a vaříme vše doměkka. Pokud chceme, můžeme k bramborám přidat stroužek rozmáčknutého česneku nebo špetku muškátového květu. Po uvaření scedíme, přidáme máslo a šťouchadlem nebo šlehačem vše vymícháme na hladkou kaši. Smetanu ani mléko není nutné přidávat, jelikož květák má vodnatější konzistenci. A pokud ano, tak až po důkladném vyšlehání, abychom z kaše neměli polévku. Chceme-li kaši obměňovat, lze do ní vmíchat nastrouhaný sýr dle chuti, čerstvě nasekané bylinky, osmaženou slaninu pokrájenou na drobno...
Před podáváním můžeme pokapat máslem, posypat bylinkami...