Bramborovo-celerové pyré s jablky a šalvějí
Recepty, PřílohySuroviny
- 1 kg moučných brambor
- 1/4 menšího celeru (bulvového)
- mléko podle potřeby
- oříšek másla
- sůl
- 2 řapíky celeru
- 3 jablka
- citronová šťáva
- trochu bílého vína
- lžička hnědého cukru
- sůl
- čerstvá šalvěj (celkem asi 5-6 lístků)
Postup Bramborovo-celerové pyré s jablky a šalvějí
Postup přípravy receptu
-
Brambory a celer oloupeme a nakrájíme, celer na plátky, brambory na větší kostky. Zalijeme vodou, osolíme, přihodíme 3 lístečky šalvěje a vaříme doměkka (já vařím v páře).
Mezitím nakrájíme řapíkatý celer na plátky a oloupaná jablka na kostičky. Jablka zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. V kastrůlku necháme rozpustit jeden plátek másla, přidáme celer a za stálého míchání ho orestujeme do sklovata.
Přidáme lžičku cukru a malinko podlijeme bílým vínem. Pod pokličkou chvíli dusíme, než celer trochu změkne, měl by ale zůstat na skus.
Poté přidáme kostičky jablek, nasekanou šalvěj, osolíme a společně ještě chvíli na ohni mícháme. Stačí jen chvíle, než jablíčka jakoby zprůhlední, nesmějí se ale rozpadat.
Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme a se zbývajícím máslem a horkým mlékem vyšleháme na pyré. Podle chuti dosolíme.
Na talíř servírujeme kopeček kaše, obrácenou naběračkou v něm uděláme důlek, do kterého dáme jablečnou směs. Podáváme k masu nebo ohřáté uzenině.