Bramborovo-celerové pyré s jablky a šalvějí

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg moučných brambor
1/4 menšího celeru (bulvového)
mléko podle potřeby
oříšek másla
sůl
2 řapíky celeru
3 jablka
citronová šťáva
trochu bílého vína
lžička hnědého cukru
sůl
čerstvá šalvěj (celkem asi 5-6 lístků)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory a celer oloupeme a nakrájíme, celer na plátky, brambory na větší kostky. Zalijeme vodou, osolíme, přihodíme 3 lístečky šalvěje a vaříme doměkka (já vařím v páře).

  2. Mezitím nakrájíme řapíkatý celer na plátky a oloupaná jablka na kostičky. Jablka zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. V kastrůlku necháme rozpustit jeden plátek másla, přidáme celer a za stálého míchání ho orestujeme do sklovata.

  3. Přidáme lžičku cukru a malinko podlijeme bílým vínem. Pod pokličkou chvíli dusíme, než celer trochu změkne, měl by ale zůstat na skus.

  4. Poté přidáme kostičky jablek, nasekanou šalvěj, osolíme a společně ještě chvíli na ohni mícháme. Stačí jen chvíle, než jablíčka jakoby zprůhlední, nesmějí se ale rozpadat.

  5. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme a se zbývajícím máslem a horkým mlékem vyšleháme na pyré. Podle chuti dosolíme.

  6. Na talíř servírujeme kopeček kaše, obrácenou naběračkou v něm uděláme důlek, do kterého dáme jablečnou směs. Podáváme k masu nebo ohřáté uzenině.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!