Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- na špalíčky:
- 800 g brambor uvařených ve slupce
- 300 - 350 g polohrubé mouky
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- máslo na promíchání
- (na omáčku:)
- 200 g žampionů
- 100 g rukoly
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2,5 dl smetany (33%)
- mletý bílý pepř
- 40 g parmazánu
Postup Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nastrouháme na jemno, prsty zlehka promícháme s moukou přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme na těsto.
Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme váleček silný jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky silné asi 3 cm.
Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou.
Hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Necháme je na sítku odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily.
Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a natrhanou rukolu.
Když listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a posypeme parmezánem.