Bramborové placky (nejen) se zelím
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 500 g vařených brambor - oloupaných
- 300 g kysaného zelí - okapaného
- 100 g uzeného masa nebo slaniny, salámu, škvarek...
- 1 vejce
- 4 lžíce hrubé mouky
- 1 stroužek česneku (větší)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- pepř mletý
- sůl
- olej na smažení
Postup Bramborové placky (nejen) se zelím
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené maso (slaninu, škvarky...), nastrouhaný česnek, pepř, papriku, a dle chuti osolíme, je-li třeba.
Dobře promícháme a směs dle potřeby (druhu brambor) zahustíme moukou tak, aby nám z ní šly tvarovat placičky, které pak v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova a dokřupava. Po osmažení odkládáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk.
Podáváme teplé i studené, jako hlavní chod, přílohu nebo chuťovku k pivu.
Varianta pro vegetariány: maso vynecháme a směs můžeme dochutit například tymiánem, majoránkou, nebo maso nahradíme uzeným tofu či šmakounem.