Bramborové noky se žampionovou omáčkou z mascarpone

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 g brambor
1 vejce
cca 250-300 g polohrubé mouky
1 lžíce rozpuštěného vlahého másla
sůl (cca 3 špetky)
špetka kurkumy
Omáčka:
400 g žampionů
2 šalotky
150 g mascarpone
50-100 ml smetany
cca hrnek zeleninového vývaru
lžíce másla
nasekaná petrželka
kmín
pepř
sůl
pár kapek citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka. Ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme zbytek surovin a zpracujeme těsto.

  2. Vytvarujeme tenké válečky a nakrájíme na stejné cca 2 cm kousky. Každý noček zmáčkneme vidličkou. Vhazujeme do osolené vařící vody. Až vyplavou, vytáhneme je a lehce omastíme.

  3. Na omáčku zpěníme na másle nakrájenou šalotku a přidáme žampiony nakrájené na větší kousky. Restujeme společně s kmínem a solí pár minut a přilijeme polovinu vývaru.

  4. Vaříme do změknutí asi 8-10 minut. V průběhu přidáme mascarpone a necháme rozpustit. Před koncem zjemníme smetanou a podle potřeby dolijeme vývar.

  5. Omáčku dochutíme pepřem, solí a kapkou z citronu. Vmícháme petrželku a na talíř servírujeme noky a přelijeme omáčkou s žampiony.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!