Bramborové noky se žampionovou omáčkou z mascarpone
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 500 g brambor
- 1 vejce
- cca 250-300 g polohrubé mouky
- 1 lžíce rozpuštěného vlahého másla
- sůl (cca 3 špetky)
- špetka kurkumy
- Omáčka:
- 400 g žampionů
- 2 šalotky
- 150 g mascarpone
- 50-100 ml smetany
- cca hrnek zeleninového vývaru
- lžíce másla
- nasekaná petrželka
- kmín
- pepř
- sůl
- pár kapek citronové šťávy
Postup Bramborové noky se žampionovou omáčkou z mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka. Ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme zbytek surovin a zpracujeme těsto.
Vytvarujeme tenké válečky a nakrájíme na stejné cca 2 cm kousky. Každý noček zmáčkneme vidličkou. Vhazujeme do osolené vařící vody. Až vyplavou, vytáhneme je a lehce omastíme.
Na omáčku zpěníme na másle nakrájenou šalotku a přidáme žampiony nakrájené na větší kousky. Restujeme společně s kmínem a solí pár minut a přilijeme polovinu vývaru.
Vaříme do změknutí asi 8-10 minut. V průběhu přidáme mascarpone a necháme rozpustit. Před koncem zjemníme smetanou a podle potřeby dolijeme vývar.
Omáčku dochutíme pepřem, solí a kapkou z citronu. Vmícháme petrželku a na talíř servírujeme noky a přelijeme omáčkou s žampiony.