Bramborák s jablečnou domácí omáčkou

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1200 g brambor
1 středně velká cibule
špetka soli
špetka čerstvě namletého pepře
drcený kmín - podle chuti
čerstvá nebo sušená majoránka - podle chuti
6 stroužků česneku
3 vejce
4-5 PL hladké mouky do bramboráku
Na omáčku:
5 jablek
4 cibule
1 červená chilli paprička
200 ml vody
150 ml růžového vína
špetička kayenského pepře
1 lžička cukru
1 lžička citronové šťávy podle chuti
sůl podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, polovinu nastrouháme na jemném struhadle, polovinu na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich v dlaních tekutinu a přendáme do misky. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku, vejce a nakonec mouku. Na pánvi rozehřejeme olej, sběračkou nalijeme těsto, uhladíme ho a bramboráky upečeme z obou stran dozlatova. Tuk necháme odsát na kuchyňském ubrousku.

  2. Na omáčku pokrájíme oloupanou cibuli. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou. Vše nasypeme do kastrůlku, zalijeme vínem a vodou. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou 12-15 minut. Jablka rozšťoucháme, osolíme, opepříme, ochutíme kayenským pepřem a trochou cukru.

  3. Z chilli papričky odstraníme semínka, nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do omáčky, kterou zahustíme škrobovou moučkou, rozmíchanou ve 2 lžících vody. Krátce povaříme.

  4. Bramboráky podáváme s jablečnou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!