Bramborák s jablečnou domácí omáčkou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1200 g brambor
- 1 středně velká cibule
- špetka soli
- špetka čerstvě namletého pepře
- drcený kmín - podle chuti
- čerstvá nebo sušená majoránka - podle chuti
- 6 stroužků česneku
- 3 vejce
- 4-5 PL hladké mouky do bramboráku
- Na omáčku:
- 5 jablek
- 4 cibule
- 1 červená chilli paprička
- 200 ml vody
- 150 ml růžového vína
- špetička kayenského pepře
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citronové šťávy podle chuti
- sůl podle potřeby
Postup Bramborák s jablečnou domácí omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, polovinu nastrouháme na jemném struhadle, polovinu na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich v dlaních tekutinu a přendáme do misky. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku, vejce a nakonec mouku. Na pánvi rozehřejeme olej, sběračkou nalijeme těsto, uhladíme ho a bramboráky upečeme z obou stran dozlatova. Tuk necháme odsát na kuchyňském ubrousku.
Na omáčku pokrájíme oloupanou cibuli. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou. Vše nasypeme do kastrůlku, zalijeme vínem a vodou. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou 12-15 minut. Jablka rozšťoucháme, osolíme, opepříme, ochutíme kayenským pepřem a trochou cukru.
Z chilli papričky odstraníme semínka, nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do omáčky, kterou zahustíme škrobovou moučkou, rozmíchanou ve 2 lžících vody. Krátce povaříme.
Bramboráky podáváme s jablečnou omáčkou.