Bramboračka s houbovou drtí
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g oloupaných brambor
- 150 g zeleniny do polévky - mix mrkve, celeru, hrášku, brokolice nebo květáku, pórek...
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- cca 15 g drtě ze sušených hub, dle druhu hub
- cca 800 ml vývaru
- majoránka dle chuti
- pepř mletý
- sůl
- zelená nať celerová, petrželová...
- jíška není nutná
Postup Bramboračka s houbovou drtí
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném másle osmažíme mix zeleniny do polévky (čerstvé nebo mražené), poté vmícháme brambory, drobně nasekaný česnek, houbovou drť dle chuti (druhu sušených hub) a ještě krátce smažíme. Pak přilijeme vývar, dochutíme solí, pepřem a vaříme do změknutí brambor a zeleniny. Před koncem vaření přidáme majoránku dle chuti a čerstvě nasekanou petrželku nebo celerovou nať. Je-li třeba dochutíme solí, pepřem, případně ještě česnekem.
Houbová drť nám zajistí, že polévku budou jíst i odpůrci plovoucích hub v polévce, které urputně loví a dávají bokem. Pokud chceme polévku krémovější, přidáme nakonec trochu jíšky, kterou necháme krátce povařit nebo s houbovou drtí vmícháme do brambor a zeleniny cca 1,5 lžíce hladké mouky a až pak přilijeme vývar.