Boršč z Jeseníku
Recepty, PolévkySuroviny
- 1,5 kg hovězí maso
- 3 morkové kosti
- 1 klobása čabajského typu
- 200 g uzená krůtí prsa
- kořenová zelenina (jako na svíčkovou)
- 1/4 hlávky zelí modrého
- 1 červená řepa
- 1 sklenice šťávy z červené řepy
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 konzerva sterilovaných červených fazolí
- sádlo
- sladká paprika mletá
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- ocet
- zakyslá smetana na servírování
Postup Boršč z Jeseníku
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme vařit kus hovězího masa a tři velké morkové kosti spolu s kořením (pepř, nové koření a bobkový list). Samozřejmě sůl.
Do jiného hrnce dáme na dno roztopit kus sádla (asi čtvrt kostky) s jednou klobásou čabajského typu, s kouskem na nudličky nakrájených uzených krůtích prsou. V zápětí přidáme sladkou papriku - přiměřeně. Jak paprika zapění hned to zasypeme kořenovou zeleninou, chvilku ji orestujeme a přidáme nakrouhané modré zelí (asi čtvrt středně velké hlávky).
Zvlášť si předem uvařime na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu. Vařil jsem ji ve šťávě z červené řepy (dá se koupit ve skleničce, jako nápoj - zeleninová šťáva) asi 20 minut.
Orestovanou zeleninu zalijeme obsahem kastrólu s řepou, přidáme jednu konzervu loupaných rajčat a jednu konzervu sterilovaných červených fazolí.
Maso vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostičky, kosti obereme (moc masa na nich nebylo - spíš skoro žádné). Z kostí jsem na prkénku vyklepl morek (s čerstvým chlebem posolený a opepřený je skvělá mňamka). Maso přidáme do hrnce a vše zalijeme vývarem (ne celým, jen tak aby byla polévka tak hustá, že v ní stojí vařečka).
Povaříme ještě 20 minut, dosolíme, opepříme o okyselíme octem. Vlastně jsem to ještě zvedl tekutou vegetou a tekutým kořením starého MAGGI.