Bleskový štrúdlík naší Janky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kelímek pomazánkového másla
- 1 kelímek hladké mouky
- 1/2 kelímku cukru
- nastrouhaná jablka smíchaná s cukrem, skořicí a rozinkami namočenými v rumu (rum z rozinek uchováme)
- drcené piškoty
- mleté mandle
- vejce na potření před pečením
- máslo na potření po upečení
Postup Bleskový štrúdlík naší Janky
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na těsto umícháme hladké těsto (mírně lepí, ale to nevadí), které zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky uležet na 30-60 minut.
Vál nebo kuchyňskou plochu si podsypeme hladkou moukou a odpočinuté těsto na ní vyválíme do tenkého obdélníku. Nyní se již s těstem pracuje krásně, těsto již nelepí.
Vyválené těsto potřeme polovinou rumu z rozinek, posypeme drcenými piškoty a na ně naneseme ochucená jablka. Zavineme, dáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mletými mandlemi a dáme do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme do zrůžovění.
Ihned po vytažení z trouby potřeme troškou rozpuštěného másla smíchaného se zbytkem rumu z rozinek a necháme vychladnout.