Blažené švestky ả la clafoutis
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 šálek smetany na vaření
- 1 šálek polohrubé mouky
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 4 celá vejce
- pár kapek mandlové esence
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce čokoládového zdobení
- 20 ks vypeckovaných sušených švestek
- 150 ml kořeného vína (zde Kahor/Kagor)
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce másla
Postup Blažené švestky ả la clafoutis
Postup přípravy receptu
-
Švestky naložíme alespoň na 12 hodin do vína.
Pak je i s vínem restujeme na pánvi nepřilnavým povrchem, dokud šťáva nezhoustne.
Poté přidáme cukr a máslo a ještě krátce restujeme, aby vznikl hustý krém. Ten pak necháme odkapat misky a uschováme na závěrečnou ozdobu.
Vejce ušleháme do pěny s cukrem a mandlovou esencí, přidáme mléko se skořicí a po troškách přisypáváme mouku. Nakonec přidáme čokoládové kousky.
Koláčovou formu vymažeme máslem a na dno rozložíme švestky.
Zalijeme těstem a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 40 minut. Prvních 20 minut troubu neotvíráme. A po vyjmutí z trouby pozor, abyste těstu nezpůsobili šok. Nedávejte je do chladna a pečicí mísu pokládejte opatrně, aby těsto nespadlo. Podáváme nejlépe horké, ale i studené, moučník je výborný s crẻme fresh, zakysanou smetanou nebo šlehačkou.