Blažené švestky ả la clafoutis

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 šálek smetany na vaření
1 šálek polohrubé mouky
3/4 šálku hnědého cukru
4 celá vejce
pár kapek mandlové esence
1 lžička skořice
2 lžíce čokoládového zdobení
20 ks vypeckovaných sušených švestek
150 ml kořeného vína (zde Kahor/Kagor)
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Švestky naložíme alespoň na 12 hodin do vína.

  2. Pak je i s vínem restujeme na pánvi nepřilnavým povrchem, dokud šťáva nezhoustne.

  3. Poté přidáme cukr a máslo a ještě krátce restujeme, aby vznikl hustý krém. Ten pak necháme odkapat misky a uschováme na závěrečnou ozdobu.

  4. Vejce ušleháme do pěny s cukrem a mandlovou esencí, přidáme mléko se skořicí a po troškách přisypáváme mouku. Nakonec přidáme čokoládové kousky.

  5. Koláčovou formu vymažeme máslem a na dno rozložíme švestky.

  6. Zalijeme těstem a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 40 minut. Prvních 20 minut troubu neotvíráme. A po vyjmutí z trouby pozor, abyste těstu nezpůsobili šok. Nedávejte je do chladna a pečicí mísu pokládejte opatrně, aby těsto nespadlo. Podáváme nejlépe horké, ale i studené, moučník je výborný s crẻme fresh, zakysanou smetanou nebo šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!