Bílý chléb s bylinkami a rajčátky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

220 ml vody
420 g hladké mouky
1/4 kostky droždí (12 gramů) - cca 1,3 lžičky sušeného
1 lžička provensálského koření
špetka oregana
5 sušených rajčátek (poloviček)
sůl
špetička cukru

Postup přípravy receptu

  1. Sušená rajčátka se nakrájí či nadrolí (podle stavu suchosti) na co nejmenší kostičky. Majitelé pekáren dále vloží všechny suroviny do svého stroje, nastaví program na 3/4 kilový bochník a dobu práce kolem 3,5 hodin (odpovídající program), zkontrolují při prvním míchání, jestli je těsto dostatečně tuhé, případně dosypou trošičku mouky.

  2. Pokud nemáme pekárnu, nemusíme naříkat, chlebík si můžeme udělat docela dobře i bez ní. Do mísy se dá mouku, osolíme ji, osladíme, nadrobíme co nejjemněji droždí, přidáme oboje koření, nasekaná rajčátka a postupně přilévajíce vodu (ne ledovou) si vypracujeme dokonale hladké těsto (možná bude třeba dosypat trošku mouky, aby vyšla hezká nemazlavá koule).

  3. Tu odložíme na pomoučněný vál, přikryjeme utěrkou a hodinu necháme odpočívat. Po uplynutí této doby je nutno těsto ještě jednou velmi pečlivě prohníst.

  4. Po uhnětení a vymačkání vzduchu si vytvoříme šišku, kterou znovu položíme na vál. Přikryjeme necháme kynout a po necelé hodině si rozpálíme troubu na 220°C i s plechem.

  5. Bochník potřeme na vrchu vodou, obrátíme mokrou stranou dáme na rozpálený plech, pocákáme po vrchu vodou a zasuneme do trouby. Po 2 minutách stáhneme teplotu na 170°C a chléb dopečeme. Po upečení ho odložíme na mřížku, aby se nezapařil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!