Křtiny
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 100 g jemné hořké čokoládové polevy
- 5 vajec
- 80 g másla
- 200 g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 6 lžic vaječného likéru
- Piškotový korpus:
- 4 vejce
- 200 g měkkého másla
- 100 g polohrubé mouky
- 1 g prášku do pečiva
- -Náplň:
- 90 g žloutků
- 120 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 3 g vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 175 ml vaječného likéru
- 10 plátků želatiny
- 600 g šlehačky
- -Náplň:
- 200 g tvarohu
- 150 g zakysané smetany
- 100 g cukru
- 100 g mražených malin
- 80 g cukru
- 5 g skořice
- 400 g šlehačky
- 2 balíčky ztužovače šlehačky
- 2 vanilkové cukry
- Mandlová hmota:
- mandle
- cukr moučka
- bílek
- barvivo
Postup Křtiny
Postup přípravy receptu
-
1. korpus: Čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Utřeme cukr s máslem a přimícháme žloutky a potom mandle smícháme s práškem do pečiva. Rozpuštěnou polevu a nakonec sníh z bílků a vaječný likér. Pečeme při 175°C asi 45 min.
1.náplň: utřeme máslo se žloutky, přimícháme cukr, vanilkový cukr a rum. Za stálého míchání pomalu přiléváme vaječný likér. Namočíme želatinu- podle návodu rozpustíme, necháme zchladnout. Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní želatinu a přidáme do máslového krému. rozetřeme na korpus.
2.korpus: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo, žloutky a 6 lžic horké vody ušleháme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec přidáme ušlehaný sníh. Pečeme při teplotě asi 175°C asi 20 min.
2. náplň: Tvaroh zamícháme se zakysanou smetanou, cukrem a mandlovým likérem. Rozvaříme maliny s cukrem a se skořicí. Necháme zchladnout a přidáme do tvarohového krému. Ušleháme šlehačku a vnímáme do tvarohového krému
Bílková glazura: 1 bílek, 90-150g cukru moučka, troška citronové šťávy