Bezlepkové makové muffiny s rebarborou

Recepty, Moučníky

Suroviny

1½ hrnku bezlepkové mouky (používám směs, ale můžete použít třeba rýžovou)
½ hrnku mandlové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
2 vejce
1 hrnek javorového sirupu (nebo cukru)
2 hrnky mletého máku
1 ½ hrnku (150g) nadrobno nakrájené rebarbory
5 lžic kokosového oleje
3 lžíce chia semínek (a ¼ hrnku vody na namočení, jsou to cca 4 lžíce)
1 lžička vanilkového extraktu (či 1 vanilkový lusk)
hrst nasekaných mandlí na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Chia semínka smícháme s ¼ hrnku vody a necháme alespoň 15 minut odležet a nasát.

  2. Předehřejeme troubu na 180 °C.

  3. Smícháme všechny suché ingredience - mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.

  4. V další míse rozšleháme vejce s javorovým sirupem a přidáme “mokré” ingredience - kokosový olej, gel z chia semínek a vanilkový extrakt.

  5. Do mísy s mokrými“ ingrediencemi postupně vmícháme ty suché, až nám vznikne homogenní směs.

  6. Do těsta vmícháme najemno nakrájenou rebarboru.

  7. Plech na muffiny vyložíme košíčky a plníme je zhruba do ⅔. Každý posypeme nasekanými mandlemi.

  8. Dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut, dokud nejsou zlatavé.

  9. Nejlepší jsou třeba se šlehačkou, pocukrované moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!