Bezlepkové makové muffiny s rebarborou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1½ hrnku bezlepkové mouky (používám směs, ale můžete použít třeba rýžovou)
- ½ hrnku mandlové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 vejce
- 1 hrnek javorového sirupu (nebo cukru)
- 2 hrnky mletého máku
- 1 ½ hrnku (150g) nadrobno nakrájené rebarbory
- 5 lžic kokosového oleje
- 3 lžíce chia semínek (a ¼ hrnku vody na namočení, jsou to cca 4 lžíce)
- 1 lžička vanilkového extraktu (či 1 vanilkový lusk)
- hrst nasekaných mandlí na posypání
Postup Bezlepkové makové muffiny s rebarborou
Postup přípravy receptu
-
Chia semínka smícháme s ¼ hrnku vody a necháme alespoň 15 minut odležet a nasát.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Smícháme všechny suché ingredience - mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.
V další míse rozšleháme vejce s javorovým sirupem a přidáme “mokré” ingredience - kokosový olej, gel z chia semínek a vanilkový extrakt.
Do mísy s mokrými“ ingrediencemi postupně vmícháme ty suché, až nám vznikne homogenní směs.
Do těsta vmícháme najemno nakrájenou rebarboru.
Plech na muffiny vyložíme košíčky a plníme je zhruba do ⅔. Každý posypeme nasekanými mandlemi.
Dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut, dokud nejsou zlatavé.
Nejlepší jsou třeba se šlehačkou, pocukrované moučkovým cukrem.