Bezlepkové jablečné donuty
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 4 vejce nebo 2 velká vejce(dvoužloutková)
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1 malý bílý jogurt o 150g (měla jsem domácí)
- 2 střední jablka
- 1 sáček čokoládového pudinku
- 160 g bezlepkové mouky (užila jsem universální od Schäru)
- 2 PL jablečné vlákniny (z lékárny)
- 140 g oleje
- 3/4 prášku do pečiva
- 1/2 Kl skořice
- 1/2 Kl xantanové gumy
- špetka soli
- čokoláda na polevu
- zdobení: dle možností
- mák
- kokos
- mleté ořechy atd.
Postup Bezlepkové jablečné donuty
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem a solí vyšleháme do husté pěny (aspoň 3 min). Přidáme jogurt a zašleháme. Přidáme olej a zašleháme.
Jablka oloupeme a jedno nastrouháme najemno a druhé nahrubo. Pokud jsou hodně šťavnatá, tak trochu vymačkáme a zašleháme do vaječné směsi.
Nakonec zašleháme mouku smíchanou s pudinkem, práškem do pečiva, skořicí a xantanovou gumou. Těsto se bude lehce táhnout.
Formu na donuty vymažeme olejem a těsto do ní lžičkou nandáme po okraj. Uhladíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160°C na 20 minut a pak ještě na 8-10 min na 140°C.
Dáme vychladnout na mřížku a nakonec potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypem nějakým zdobením.
Užila jsem barevný máček, maličké marshmallow a rozdrcené sušenky.