Bezlepkové jablečné donuty

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

4 vejce nebo 2 velká vejce(dvoužloutková)
3/4 hrnku cukru krupice
1 malý bílý jogurt o 150g (měla jsem domácí)
2 střední jablka
1 sáček čokoládového pudinku
160 g bezlepkové mouky (užila jsem universální od Schäru)
2 PL jablečné vlákniny (z lékárny)
140 g oleje
3/4 prášku do pečiva
1/2 Kl skořice
1/2 Kl xantanové gumy
špetka soli
čokoláda na polevu
zdobení: dle možností
mák
kokos
mleté ořechy atd.

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem a solí vyšleháme do husté pěny (aspoň 3 min). Přidáme jogurt a zašleháme. Přidáme olej a zašleháme.

  2. Jablka oloupeme a jedno nastrouháme najemno a druhé nahrubo. Pokud jsou hodně šťavnatá, tak trochu vymačkáme a zašleháme do vaječné směsi.

  3. Nakonec zašleháme mouku smíchanou s pudinkem, práškem do pečiva, skořicí a xantanovou gumou. Těsto se bude lehce táhnout.

  4. Formu na donuty vymažeme olejem a těsto do ní lžičkou nandáme po okraj. Uhladíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160°C na 20 minut a pak ještě na 8-10 min na 140°C.

  5. Dáme vychladnout na mřížku a nakonec potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypem nějakým zdobením.

  6. Užila jsem barevný máček, maličké marshmallow a rozdrcené sušenky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!