Bezinkový džem (rosol) z květů

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

30 velkých bezových květ - v plném květu
2 citrony
2,5 l vody
2,5 kg cukru krupice nebo krystalu
3 želírovací prostředky (na 1 kilogram ovoce 1 kus)

Postup přípravy receptu

  1. Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru ze dvou velkých citronů (pouze žlutou část!) a všechnu vymačkanou šťávu. Vše přivedeme k varu a cca 15 minut vaříme pod poklicí. Pak odstavíme a necháme vše do druhého dne pod poklicí louhovat.

  2. Výluh z bezinek přecedíme přes plátěný ubrousek, bezinky vymačkáme. Čistou bezinkovou šťávu nalijeme do většího kastrolu, přisypeme cukr, do kterého jsme zamíchali želírovací prostředky a dle návodu na želírovacím prostředku povaříme.

  3. Horký džem nalijeme do suchých čistých sklenic, pevně uzavřeme a na pár minut otočíme dnem vzhůru (není nutné). Pak otočíme zpět a necháme vychladnout. Skladujeme na suchém temném místě (sklep, komora...).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!