Bažant s jemnou houbovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 bažanti
- 400 ml kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 150 g hřibů (na plátky nakrájených)
- 1 citrón
- 150 ml smetany
- Sůl
- bílý pepř
- 2 PL oleje
- 4 PL másla
- 1 panák slivovice
- 50 g rozinek
- 450 g pórku
Postup Bažant s jemnou houbovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Bažanty vykostíme, oddělíme prsa a stehna. Skelet nasekáme na menší kousky, opláchneme studenou vodou, dáme do hrnce, přelijeme vývarem a vaříme půl hodiny.
Porce bažanta osolíme, opepříme. V pekáči rozehřejeme olej a ze všech stran maso opečeme. Přidáme kousek másla, trochu vývaru, přikryjeme poklicí, vložíme do rozehřáté trouby a maso pečeme do změknutí, cca 30 minut. V průběhu pečení maso otáčíme a poléváme vývarem.
Do hrnce dáme kousek másla, drobně nakrájenou cibuli, houby, zakapeme citrónovou šťávou a krátce povaříme. Poté zalijeme scezeným vývarem a zase povaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme. Závěrem přidáme smetanu, osolíme, opepříme a ještě povaříme.
Na pánev dáme rozinky, podlijeme slivovicí, krátce povaříme a stáhneme z plotny. Rozinky přeložíme na talíř. Na pánev dáme zbytek másla, dvě lžíce vody a na jemná kolečka nakrájený pórek. Pár minut podusíme, osolíme, opepříme a vmícháme rozinky.
Na talíř položíme porci bažanta, posypeme pórkem s rozinkami a přelijeme houbovou omáčkou.