Batátový nákyp s mletým masem a zakapaný nealko Radlerem s grepem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 400 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 400 g batátů (stačila 1 větší)
- 3 dcl ovocného nealkoholického piva Radler s grepfruitovou příchutí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- špetka chilli koření
- černý pepř
- 50 g lískových oříšků nebo neslaných arašidů – lze ale vynechat a dát místo toho strouhanku
- 2 vejce
- 250 ml sladké smetany
- sůl
- muškátový květ
- pepř
Postup Batátový nákyp s mletým masem a zakapaný nealko Radlerem s grepem
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso si okořeníme, nakrájíme do něj cibuli a prolisujeme česnek. Zakápneme několika kapkami Radlera a dáme odležet.
Očistíme si batátu a dáme vařit do slabě okyselené vody asi na 15 minut, ne úplně do měkka.
Maso si krátce orestujeme.
Batátu nakrájíme na plátky.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem a vysypeme drcenými oříšky nebo strouhankou. Vložíme první vrstvu plátků, osolíme a opepříme dle chuti a zakápneme pivem. Vložíme maso a opět plátky se stejným postupem – okořenit a pokapat pivem. Vrstvy střídáme do spotřebování, končíme plátky které polijeme zbytkem piva.
Do vyhřáté trouby na 180°C vložíme pekáček a nákyp zapečeme cca 20 minut.
Smícháme si smetanu s vejci a nalijeme na nákyp a dopečeme do růžova při teplotě asi 170°C, cca celkem asi 40 minut. Pokud se nám zdá, že nákyp se moc rychle zapéká, přikryjeme jej víkem nebo třeba alobalem. Vždy respektujeme vlastní troubu, každá peče jinak.
Povrch před dopečením můžeme pokropit rozpuštěným máslem