Banánové nepečené bábovičky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 větší banány = (250 g dužiny)
- 150 ml mléka
- 100 ml sladké 10% - 12% smetany
- 15 g sypké živočišné želatiny
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1 - 2 lžíce medu
- šťáva z 1/2 citronu = (2 lžíce)
- 12 ks kulatých piškotů
- zhruba 150 ml studené oslazené silné kávy (dle potřeby)
- 1,5 lžičky oleje na vymazání formiček
- Na dozdobení na talíři:
- ovoce:
- jahody
- karamelový topping
- meduňka nebo máta
- šlehačka
- opražené mandlové lupínky
Postup Banánové nepečené bábovičky
Postup přípravy receptu
-
Do odměřeného mléka zamícháme želatinu a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. Pak mírně zahříváme, stále mícháme až do úplného rozpuštění želatiny. Teplota by neměla o mnoho překročit 50°C, ale želatina se spolehlivě rozpouští při nižší teplotě.
K rozpuštěné želatině přidáme smetanu, banány, med, vanilkový cukr a vše, nejraději ponorným mixérem, rozmixujeme. Nakonec vmícháme citronovou šťávu, ochutnáme a pokud je třeba, mírně dosladíme.
Hmotu dáme do chladničky, občas zamícháme a použijeme, když začíná mírně houstnout. V 150-180 ml studené vody rozšleháme lžičku rozpustné kávy a malinko cukru.
Formičky báboviček, nejraději silikonové nebo z měkkého plastu (dají se použít i silikonové košíčky), velmi mírně vevnitř vymastíme olejem, dáme trochu hmoty, pak do každé bábovičky tři piškoty krátce nasáklé silnou kávou a znovu banánovou hmotu.
Vložíme do chladničky a necháme zhruba 3 hodiny ztuhnout. Pak vyklopíme a na talíři dozdobíme dle vlastní fantazie.