Banánové knedlíky kynuté

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Knedlíky:
400 g polohrubé mouky
sůl - špetka
1 ks vanilkového cukru
0,5 kostky droždí (21 gramů)
cca 240 ml vlažné vody
banány
Dále dle chuti:
smetana zakysaná nebo šlehačka
kakao, granko či skořice
máslo rozpuštěné
tvaroh na strouhání nebo olešnický
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažné vody. Droždí s cukrem mírně promíchneme a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Pak ho ještě jednou jemně promneme a uděláme několik (cca 12) stejně velkých dílků, které naplníme pokrájenými banány a pevně uzavřeme.

  2. Knedlíky klademe spojem dolů na pomoučněný stůl a necháme je ještě cca 10 minut odpočinout. Pak je házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně zamícháme. Vaříme je cca 5 minut, nejlépe je jeden vyndat na zkoušku, těsto natrhnout a pak hned poznáme, jestli i ty ostatní máme hotové.

  3. Knedlíky rychle vyndáme z vody (nejlépe cedníkem) a ihned propícháme vidličkou, špejlí nebo jehlicí, aby z nich vyšla přebytečná pára, která by způsobila jejich sražení.

  4. Knedlíky dáme do mísy a posypeme troškou moučkového cukru nebo zakapeme rozpuštěným máslem, aby se k sobě neslepily.

  5. Podáváme je sypané cukrem, tvarohem a přelité smetanou, máslem, jak kdo má rád. Můžeme také ochutit kakaem, skořicí...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!