Banánové knedlíky kynuté
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Knedlíky:
- 400 g polohrubé mouky
- sůl - špetka
- 1 ks vanilkového cukru
- 0,5 kostky droždí (21 gramů)
- cca 240 ml vlažné vody
- banány
- Dále dle chuti:
- smetana zakysaná nebo šlehačka
- kakao, granko či skořice
- máslo rozpuštěné
- tvaroh na strouhání nebo olešnický
- moučkový cukr
Postup Banánové knedlíky kynuté
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažné vody. Droždí s cukrem mírně promíchneme a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Pak ho ještě jednou jemně promneme a uděláme několik (cca 12) stejně velkých dílků, které naplníme pokrájenými banány a pevně uzavřeme.
Knedlíky klademe spojem dolů na pomoučněný stůl a necháme je ještě cca 10 minut odpočinout. Pak je házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně zamícháme. Vaříme je cca 5 minut, nejlépe je jeden vyndat na zkoušku, těsto natrhnout a pak hned poznáme, jestli i ty ostatní máme hotové.
Knedlíky rychle vyndáme z vody (nejlépe cedníkem) a ihned propícháme vidličkou, špejlí nebo jehlicí, aby z nich vyšla přebytečná pára, která by způsobila jejich sražení.
Knedlíky dáme do mísy a posypeme troškou moučkového cukru nebo zakapeme rozpuštěným máslem, aby se k sobě neslepily.
Podáváme je sypané cukrem, tvarohem a přelité smetanou, máslem, jak kdo má rád. Můžeme také ochutit kakaem, skořicí...