Anglická kořeněná marmeláda ze špendlíků
Recepty, ZavařeninySuroviny
- špendlíky
- 200 ml vody (popř. pomerančový džus - viz. pozn.)
- na 3 kg špendlíkové kaše:
- 2 lžičky kyseliny citrónové
- 1 hvězdička badyánu
- lžička skořice
- 8 hřebíčků
- 2 Želírovací cukry 3:1
- kousek (asi 3cm) čerstvého zázvoru
- panák rumu
Postup Anglická kořeněná marmeláda ze špendlíků
Postup přípravy receptu
-
Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme, až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek.
Přecezenou hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a rum.
Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček,zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a dobře uskladníme.Radím schovat někam na utajené místo, jinak budeme brzy bez zásob na zimu...:-)