Africký sumeček s chřestem a holandskou omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

1 balení afrického sumečka
1 balení zeleného chřestu
100 g +150 g másla
1 lžíci oleje
Omáčka:
4 žloutky
1 citron
1 lžíce bílého vína
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Filet ze sumečka je dost vysoký a jde skvěle nakrájet na kostky, které osolíme, opepříme a těsně před vložením do pánve lehce poprášíme hladkou moukou, abychom získali kůrčičku. Chřestu odlomíme dřevnaté konce (praskne přesně tam, kde má) a vložíme do pánve s vařící osolenou vodou (dáme asi půl hrnečku), přiklopíme a necháme krátce 1-2 minuty v páře. Zbytek vody slijeme a do pánve dáme 50 g másla a půl lžíce oleje, chřest krátce opečeme.

  2. Máme-li dvě pánve, dáme do druhé předem rozpálené pánve opět 50 g másla, půl lžíce oleje a na něm opečeme připravené kostky ryby. Jelikož je to velmi jemné masíčko, stačí krátká doba opékání, jen několikrát promíchat. Pokud máme jen jednu pánev, dáme opékat každou porci chřest i rybu spolu, obojí stačí opékat krátce.

  3. Opečenou rybu pokapeme citronem a podáváme chřestem a holandskou omáčkou, kterou můžeme mít předem připravenou a uchovanou v chladu. Můžeme doplnit opečenými brambory nebo toustem.

  4. Rychlá holandská omáčka z mixeru: 4 žloutky dejte do el. mixeru. V kastrolku zahřívejte 150 g másla, až bublá. Spusťte mixer a slabým praménkem do něj pomalu nalévejte horké máslo. Do omáčky vmixujte lžíci bílého vína, citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!