Zvíkovský koláč s jahodovou omáčkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g jablek
250 g hrubé mouky
150 g cukru (+ 2 lžíce na posypání jablek)
1 vanilkový cukr
2 vejce
hrst lískových oříšků
hrst rozinek
1/2 prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžíce oleje
2 lžíce smetany
2 lžíce kakaa
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vymazání formy
na omáčku:
500 g jahod
cukr
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička solamylu

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Posypeme cukrem, promícháme a necháme 30 minut odležet.

  2. Poté přimícháme zbylý cukr, vejce, rozinky, oříšky, kakao, olej a smetanu a na závěr vmícháme prosátou mouku se sodou a práškem do pečiva. Dobře promícháme.

  3. Přelijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo formy a pečeme při 160°C 30-40 minut. Otestujeme špejlí.

  4. Na omáčku rozpůlíme jahody, posypeme je cukrem a dáme je povařit do smetany. Zahustíme solamylem, rozmíchaným v malém množství vody.

  5. Vychladlý koláč přeléváme horkou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!