Zvíkovský koláč s jahodovou omáčkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g jablek
- 250 g hrubé mouky
- 150 g cukru (+ 2 lžíce na posypání jablek)
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- hrst lískových oříšků
- hrst rozinek
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce smetany
- 2 lžíce kakaa
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vymazání formy
- na omáčku:
- 500 g jahod
- cukr
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička solamylu
Postup Zvíkovský koláč s jahodovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Posypeme cukrem, promícháme a necháme 30 minut odležet.
Poté přimícháme zbylý cukr, vejce, rozinky, oříšky, kakao, olej a smetanu a na závěr vmícháme prosátou mouku se sodou a práškem do pečiva. Dobře promícháme.
Přelijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo formy a pečeme při 160°C 30-40 minut. Otestujeme špejlí.
Na omáčku rozpůlíme jahody, posypeme je cukrem a dáme je povařit do smetany. Zahustíme solamylem, rozmíchaným v malém množství vody.
Vychladlý koláč přeléváme horkou omáčkou.