Židovský koláč - FLÓDNI
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla rozehřátého
- 1 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- 100 ml vlažné vody
- 2 žloutky
- 1 lžíce octa
- 6 g droždí
- Do mísy dáme všechny suroviny, rukou promícháme, aby se těsto trochu spojilo a pak ho dáme na pracovní desku, kde ho dobře propracujeme-prohněteme. Pokud by se těsto lepilo, přidejte mouku.
- Zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 30 minut odpočívat.
- Náplně-například: maková, tvarohová, švestková povidla, ořechová, podle toho, které máte rády;-)
Postup Židovský koláč - FLÓDNI
Postup přípravy receptu
-
Těsto se rozdělí na pět stejných dílů, ze kterých postupně na pečících papírech vyválíme tenké placky. Na každou postupně položíme dno dortové formy, ostrým nožem okolo obkrojíme, zbytek těsta odstraníme a placky propícháme na několika místech vidličkou. Tři placky se upečou a dvě se ponechají syrové.
roubu předehřejeme na 170°C. Pečicí papír s první plackou opatrně přeneseme do trouby na rošt a upečeme-barva placek by měla být světlá medová, na těstě se udělají jakoby malé puchýřky. Pak postupně dáme do trouby upéct zbylé dvě placky a necháme vychladnout.
Vezmeme dortovu formu a na dno dáme nejprve syrovou placku, potřeme např. makovou náplní, na ní položíme upečenou placku, potřeme další náplní a tak to jde až do poslední páté placky, která je opět syrová, tu pak potřeme rozšlehaným žloutkem.
Dortovou formu vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut. Upečený moučník necháme vychladnou, nakrájíme jako dort a před servírováním pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkovým nebo ozdobíme šlehačkou.