Židovský koláč - FLÓDNI

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
125 g másla rozehřátého
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
100 ml vlažné vody
2 žloutky
1 lžíce octa
6 g droždí
Do mísy dáme všechny suroviny, rukou promícháme, aby se těsto trochu spojilo a pak ho dáme na pracovní desku, kde ho dobře propracujeme-prohněteme. Pokud by se těsto lepilo, přidejte mouku.
Zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 30 minut odpočívat.
Náplně-například: maková, tvarohová, švestková povidla, ořechová, podle toho, které máte rády;-)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto se rozdělí na pět stejných dílů, ze kterých postupně na pečících papírech vyválíme tenké placky. Na každou postupně položíme dno dortové formy, ostrým nožem okolo obkrojíme, zbytek těsta odstraníme a placky propícháme na několika místech vidličkou. Tři placky se upečou a dvě se ponechají syrové.

  2. roubu předehřejeme na 170°C. Pečicí papír s první plackou opatrně přeneseme do trouby na rošt a upečeme-barva placek by měla být světlá medová, na těstě se udělají jakoby malé puchýřky. Pak postupně dáme do trouby upéct zbylé dvě placky a necháme vychladnout.

  3. Vezmeme dortovu formu a na dno dáme nejprve syrovou placku, potřeme např. makovou náplní, na ní položíme upečenou placku, potřeme další náplní a tak to jde až do poslední páté placky, která je opět syrová, tu pak potřeme rozšlehaným žloutkem.

  4. Dortovou formu vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut. Upečený moučník necháme vychladnou, nakrájíme jako dort a před servírováním pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkovým nebo ozdobíme šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!