Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 12 krajíčků bílého toustového chleba
- cca 10 dkg změklého másla (část na vymazání zapékací misky)
- hrušková povidla
- 200 ml tekuté smetany ke šlehání
- cca 300 ml mléka
- 3 vejce
- pokrájené vlašské ořechy
- cukr moučka
- cukr krupice
- vanilkový lusk nebo vanilla bourbon
Postup Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly
Postup přípravy receptu
-
Vymažte zapékací mísu máslem a na dno rozetřete část povidel. Okrájejte kůrky z toustového chleba a na pečícím papíru položte tři vedle sebe, rozválejte (tím se spojí), z jedné strany potřete máslem, opatrně otočte, z druhé strany potřete hustě povidly, posypte ořechy a pomocí papíru z kratší strany smotejte roládky - máslem nahoru.
Vzniklou roládku překrojte napůl a řezem nahoru vložte do misky - postupně zaplníte misku osmi roládkami. Prošlehejte mléko, smetanu, přiměřeně podle chuti práškového cukru, vejce a vanilku a roládky zalijte. Nechte asi 10-15 minut stát, aby se chleba nasákl.
Předehřejte troubu na cca 160°C, povrch nákypu posypte krupicovým cukrem. Pečte do zpevnění a dokud povrch nezezlátne.
Nechte 5 minut odpočinout a pocukrované podávejte. Asi by šlo i s jablky nebo džemem, mne napadla ta povidla, vyrobená předloni podle místního receptu. Okrojky chleba pokrájejte na kostičky a na suchém plechu je v troubě vysušte, jsou z nich dobré krutonky do zeleninových polévek:-)))