Žemlovka z toustového chleba s hruškovými povidly

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

12 krajíčků bílého toustového chleba
cca 10 dkg změklého másla (část na vymazání zapékací misky)
hrušková povidla
200 ml tekuté smetany ke šlehání
cca 300 ml mléka
3 vejce
pokrájené vlašské ořechy
cukr moučka
cukr krupice
vanilkový lusk nebo vanilla bourbon

Postup přípravy receptu

  1. Vymažte zapékací mísu máslem a na dno rozetřete část povidel. Okrájejte kůrky z toustového chleba a na pečícím papíru položte tři vedle sebe, rozválejte (tím se spojí), z jedné strany potřete máslem, opatrně otočte, z druhé strany potřete hustě povidly, posypte ořechy a pomocí papíru z kratší strany smotejte roládky - máslem nahoru.

  2. Vzniklou roládku překrojte napůl a řezem nahoru vložte do misky - postupně zaplníte misku osmi roládkami. Prošlehejte mléko, smetanu, přiměřeně podle chuti práškového cukru, vejce a vanilku a roládky zalijte. Nechte asi 10-15 minut stát, aby se chleba nasákl.

  3. Předehřejte troubu na cca 160°C, povrch nákypu posypte krupicovým cukrem. Pečte do zpevnění a dokud povrch nezezlátne.

  4. Nechte 5 minut odpočinout a pocukrované podávejte. Asi by šlo i s jablky nebo džemem, mne napadla ta povidla, vyrobená předloni podle místního receptu. Okrojky chleba pokrájejte na kostičky a na suchém plechu je v troubě vysušte, jsou z nich dobré krutonky do zeleninových polévek:-)))


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!