Zelné závitky v rajské šťávě (holubky)

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 hlávka zelí
4 velké rajské protlaky
500 g rýže
1 kg mletého masa
vývar zeleninový nebo hovězí
uzená paprika
česnek sušený
sůl, pepř
cibule
olej

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme jí celou vařit do hrnce s osolenou vodou. Hlávka musí být ponořená celá, aby se uvařila rovnoměrně. Pokud máme pouze menší hrnce, hlávku během vaření obrátíme. Vaříme tak dlouho, dokud lupeny nebudou měkké. Uvařenou hlávku zelí necháme vychladnout, rozebereme ji na jednotlivé listy a vyřízneme tvrdé hřbety.

  2. Rýži uvaříme běžným způsobem a dáme ji stranou. Na pánev nalijeme olej, přidáme nakrájenou cibulku, mleté maso, sůl, koření a vše chvíli opékáme. Když je maso opečené, přidáme k němu uvařenou rýži, jeden rajský protlak a dobře promícháme.

  3. Na připravené zelné listy dáváme masovou směs s rýží a uděláme závitky. Závitky poskládáme do hrnce (pokud chceme mít závitky dušené v rajské šťávě) nebo je naskládáme do hlubšího pekáčku a zapečeme. V případě, že budeme dělat dušené závitky, přidáme do hrnce cca tři rajské protlaky a vývar, aby byly závitky mírně ponořené. Vaříme je cca 30 minut. Během vaření párkrát zahýbeme hrncem, aby se nám závitky nepřipálily. Pokud budeme dělat zapékané závitky, potřeme je mírně olejem a dáme do trouby zapéct. Závitky podáváme s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!