Zelné závitky v kysaném zelí

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 menší hlávka zelí
2 kg kysané zelí
600 g mleté vepřové maso - plecko
500 g uzená klobása maďarského typu, papriková, mírně pikantní
150 g slanina
1 menší cibule
5 stroužků česneku
150 g rýže
1 PL sádlo
2 ks vejce
sůl
pepř
kmín
4 ks bobkový list
tekuté polévkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Z hlávkovej kapusty oberáme listy - najlepší spôsob: dáme ju do vriacej vody, varíme pár minút, vyberieme, orežeme vrchné listy, znovu dáme do vriacej vody a postup opakujeme. Kapustné listy necháme vychladiť, silnejšie rebrá orežeme.

  2. Kyslú kapustu dobre vymačkáme zo šťavy.

  3. Klobásu pokrájame na kolieska.

  4. Na masti osmažíme na drobno pokrájanú cibuľu.

  5. Ryžu umyjeme na sitku a povaríme cca 5 minút, scedíme.

  6. Údenú slaninu pokrájame na drobno a necháme na suchej panvici roztopiť.

  7. Náplň do listov: V mise zmiešame mleté mäso s obvarenou ryžou, vajcami, pridáme podusenú cibuľu, pretlačený cesnak, osolíme a okoreníme čiernym korením. Z hmoty robíme valčeky a zavinieme do kapustných listov.

  8. Na dno hrnca dáme kožu z údenej slaniny, polovicu kyslej kapusty, na to polovicu vytopenej údenej slaniny, polovicu údenej klobásy, posypeme čiernym korením a rascou, dáme 2 ks bobkový list, pokvapkáme polievkovým korením - kto nepoužíva - vynechá.

  9. Rozložíme kapustné závitky, zasypeme druhou polovicou kyslej kapusty - pridáme zvyšok klobásy, zas korenie, rasca, bobkový list, zvyšok vytopenej slaniny, tekuté polievkové korenie.

  10. Na vrch dáme zvyšné kapustné listy, zalejeme vodou alebo vývarom - tesne nadkapustu a pomaly varíme cca 45 minút. Podávame s kyslou smotanou a čerstvým bielym chlebom.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!